Nieuws

Inflatie in Nederland loopt op naar bijna twaalf procent

De prijzen in Nederland zijn sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne extreem hard gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie vorige maand opgelopen tot bijna twaalf procent. Een maand eerder was dit nog ruim zeven procent.

Het CBS komt met het inflatiecijfer vanwege de bekendmaking van de inflatie in de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat. De Europees geharmoniseerde methode is bedoeld om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken. De berekening verschilt iets van de normale manier waarop het CBS de inflatie becijfert. Die reguliere cijfers worden op 7 april gepubliceerd.

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS geeft bij BNR Nieuwsradio aan geschrokken te zijn van de snel oplopende inflatie. “Voor nu is het afwachten wat het Nederlandse cijfer wordt, maar het zou zomaar kunnen dat ook dat boven de tien procent uitkomt en dat zou voor het eerst zijn sinds de oliecrisis van 1975. Je mag echt wel van historische cijfers spreken.”

Tegen een dergelijke inflatie is volgens Van Mulligen van het CBS geen loonsverhoging opgewassen. "De koopkrachtontwikkeling zal dit jaar niet gunstig zijn."

Energie en brandstof

De hoge inflatie heeft alles te maken met de energieprijzen en brandstoftarieven aan de pomp, die ook voor het conflict in Oekraïne al flink waren gestegen. Dat komt onder meer door het snelle economisch herstel uit de coronacrisis, waardoor voor tal van grondstoffen en personeel in veel sectoren schaarste is ontstaan.

De Russische inval in Oekraïne heeft de prijzen extra aangejaagd. Op de olie- en gasmarkten leven grote zorgen dat de brandstoftoevoer uit Rusland op kan drogen. Doordat energie duurder wordt gaan tal van andere producten ook in prijs omhoog.

Om de pijn voor Nederlandse consumenten iets te verzachten is per 1 april een accijnsverlaging ingegaan, waardoor automobilisten iets minder duur uit zijn aan de pomp. De brandstofprijs is tegelijk nog altijd uitzonderlijk hoog.

Bron: ANP/CBS/BNR

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.