Nieuws

Kabinet steekt vijf miljard aan investeringen uit Groeifonds in 28 projecten

Het kabinet steekt vijf miljard euro uit het Nationaal Groeifonds in 28 projecten die moeten zorgen voor langdurige economische groei. De regering neemt het advies over van de beoordelingscommissie onder leiding van oud-bewindsman Jeroen Dijsselbloem. Die waarschuwt tegelijk dat het fonds niet moet worden gebruikt voor andere doelen.

Voor 3,7 miljard van de vijf miljard euro aan investeringen gelden nog aanvullende voorwaarden. Daarnaast is nog 1,3 miljard euro gereserveerd voor projecten die mogelijk in aanmerking komen, maar waarover nog geen besluit is genomen. Voor deze projecten "moeten nog extra stappen worden gezet voordat een definitief besluit volgt", aldus minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. In totaal wordt dus 6,3 miljard euro (voorwaardelijk) toegekend of gereserveerd.

Het gaat om een tweede ronde van investeringen uit het Nationaal Groeifonds, ook wel het Wopke-Wiebesfonds genoemd, naar de voorgangers van Adriaansens en minister Kaag van Financiën. De commissie-Dijsselbloem boog zich over 35 projecten. "We zijn ook kritisch geweest," zegt Dijsselbloem. De voorstellen telden eigenlijk op tot 12 miljard euro. Zeven projecten zijn afgekeurd, anderen zijn slechts "ten dele goedgekeurd".

Digitalisering en waterstof

Aan de digitalisering van het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs is met 560 miljoen euro het grootste bedrag toegekend, maar daarvan is 420 miljoen voorwaardelijk. Ook ontvangt het waterstofproject Groenvermogen II een grote investering: 500 miljoen euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

870 miljoen euro wordt gereserveerd voor de Einstein Telescope, die zwaartekrachtgolven moet detecteren en bestuderen. Als dit Europese project aan de Belgisch-Duits-Nederlandse grensregio wordt toegekend, komt het mogelijk in aanmerking voor dit bedrag.

Niet naar Defensie

Het zou volgens oud-minister Jeroen Dijsselbloem een slechte zaak zijn als de miljarden uit het Nationaal Groeifonds voor andere doeleinden worden gebruikt. De NOS meldde recent dat de coalitiepartijen van plan zijn 6,7 miljard euro uit het fonds te halen om in Defensie te steken. De Kamer eiste recent meer investeringen in de krijgsmacht. De coalitie is op zoek naar miljarden om het gat in de begroting te dichten.

Dijsselbloem gaat ervan uit dat de miljarden voor aankomende investeringsronden gewoon in het fonds blijven: "Bij ons staat het nog op de begroting, zal ik maar zeggen." Als oud-minister van Financiën heeft hij begrip voor de nieuwe financiële uitdagingen van het kabinet. "Tegelijkertijd, dit Groeifonds gaat nou net over investeringen die je nodig hebt voor toekomstige groei. Als je één categorie uitgaven eigenlijk moet beschermen in een crisis, dan zijn het investeringsuitgaven."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.