Nieuws

Nederland uitzondering bij forse Europese daling nieuwe auto's

In de Europese Unie werden in maart een stuk minder auto’s op kenteken gezet dan een jaar eerder. Dat gebeurde in de eerste volledige maand sinds de Russische invasie van Oekraïne ruim een vijfde minder.

Dat komt volgens de Europese brancheorganisatie ACEA door de oorlog, maar ook nog altijd door verstoringen in de toeleveringsketen. Nederland was met een plus van een kleine vier procent een zeldzame uitzondering op de daling.

In ons land kregen op jaarbasis vorige maand zo'n negenhonderd auto's meer een kenteken, in de EU waren dat er ruim 200.000 minder dan een jaar eerder. Over het eerste kwartaal was in Nederland wel een daling te zien van het aantal geregistreerde auto’s van 2,5 procent. Voor de EU kwam die uit op ruim twaalf procent.

Alle vier de belangrijkste automarkten (Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk) zagen in maart een forse daling. Spanje en Italië waren de uitschieters, met minnen van rond de dertig procent op jaarbasis.

Door het gebrek aan halfgeleiders kunnen autofabrikanten al langer veel minder auto’s produceren dan ze willen en lopen de leveringen vertraging op. Ook de oorlog in Oekraïne zorgde vorige maand voor een lagere productie en moeilijkere leveringen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.