Nieuws

Rabobank geeft klanten inzicht in CO2-uitstoot van hun uitgaven

Duizend klanten van de Rabobank met een betaalrekening kunnen voortaan via de app van de bank zien hoeveel CO2-uitstoot door hun gedane uitgaven veroorzaken. Dat moet het bewustzijn rondom klimaatverandering helpen vergroten.

De Rabobank is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse bank die de CO2-uitstoot op deze manier inzichtelijk maakt, op basis van iemands betalingen. De nieuwe toepassing kan naar verwachting na de zomer door alle particulieren klanten van de bank worden gebruikt.

Betalingen worden door de app over verschillende bestedingscategorieën verdeeld, zoals boodschappen, vervoer, kleding en vakantie. Omdat de bank geen zicht heeft op wat iemand precies in de supermarkt koopt, is de CO2-uitstoot die wordt getoond een inschatting, aldus de bank. Klanten in de app wel aangeven of ze vlees eten en of ze een auto hebben, zodat de berekening nauwkeuriger wordt.

Rookgordijn

Milieuorganisatie Greenpeace Nederland noemt het initiatief een "rookgordijn" en zegt dat de Rabobank nog altijd geen beleid heeft om investeringen en beleggingen van de bank in met name de vee-industrie "in lijn te brengen" met de klimaatdoelen van Parijs.

"Als het Rabobank menens is met het klimaat, dan passen ze hun eigen investeringen aan, in plaats van de klimaatkeuzes bij de individuele consument neer te leggen", aldus Dewi Zloch, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.