Nieuws

Sollicitatieproces nu gemiddeld tien dagen korter dan vorig jaar

Personeelsmanagers zetten in op verkorting van het sollicitatieproces. De gemiddelde doorlooptijd bij werving van nieuwe mensen, van het insturen van een cv tot de eerste werkdag, is tien dagen korter dan vorig jaar.

Uit onderzoek van recruiter Robert Half in 2021 kwam naar voren dat een op de drie personeelsmanagers voor 2022 zou inzetten op verkorte sollicitatieprocedures. Dat lijkt inmiddels ook zo te zijn, blijkt uit nieuwe gegevens van de recruiter.

De Nederlandse arbeidsmarkt is krapper dan ooit en een vlot verloop van het sollicitatieproces helpt om geen talent te verliezen. "De markt ziet er anders uit en het zal daarom lonen om je sollicitatieproces daarop aan te passen. Evalueer dit kritisch en kijk waar het efficiënter kan, om te voorkomen dat kandidaten tijdens het proces afhaken", aldus director Jan Koornneef van Robert Half.

Flexibeler

Verschillende factoren werken een vlot sollicitatieproces in de hand, zoals de flexibiliteit van het  thuiswerken. Online solliciteren is het nieuwe normaal geworden en thuiswerken geeft overdag meer ruimte om flexibel sollicitatiegesprekken in te plannen.

Sneller werven voorkomt ook bezettingsproblemen en biedt kandidaten een betere sollicitatie-ervaring. Maar een vlot sollicitatieproces wil niet zeggen dat het niet grondig moet gebeuren, benadrukt Koornneef.  "Betrek op voorhand de juiste mensen, denk na over het profiel dat je zoekt en welke skills absoluut noodzakelijk zijn." Naar kandidaten toe is daarnaast feedback en transparant terugkoppelen van belang.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.