Nieuws

Bevrijdingsfestivals zitten financieel in zwaar weer

De Bevrijdingsfestivals zitten krap bij kas. Een gebrekkige buffer door de coronacrisis en de inflatie drukken zwaar op de financiën van de veertien festivals. Het kabinet gaat in gesprek met de organisatoren.

Dat meldt het AD. De jaarlijkse Bevrijdingsfestivals op 5 mei, bedoeld om de bevrijding van Nederland te memoreren, vormen met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers samen het grootste muziekevenement van Nederland.

Kaartjes kopen

Voor het Bevrijdingsfestival in Groningen moeten dit jaar voor het eerst kaartjes worden verkocht, om de begroting rond te krijgen. Het zou gaan om “een landelijke proef”. Een kaartje voor het Groningse festival kost vijf euro, maar de entree blijft gratis voor mensen met lage inkomens en jonge kinderen.

Tweede Kamerleden reageren tegenover het AD wat verdeeld op het nieuws over mogelijke kaartverkoop voor de festivals. “Bevrijdingsdag is een heel belangrijke dag om te blijven herdenken, óók voor toekomstige generaties", stelt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld tegenover het AD. Daar moeten “geen drempels” voor worden opgeworpen. VVD-Kamerlid Pim van Strien vindt een kleine bijdrage “het onderzoeken waard”, als de festivals daarmee kunnen blijven bestaan.

Bekostiging

De Bevrijdingsfestivals worden deels bekostigd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat weer subsidie krijgt van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken, zo schrijft de krant. “Maar na twee coronajaren hebben de veertien bevrijdingsfestivals ingeteerd op hun financiële reserves en zorgt de hoge inflatie ook nog eens voor hogere kosten.”

De beide ministeries gaan met het Nationaal Comité in gesprek over de financiële zorgen rondom de festivals.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.