Nieuws

Fiscaal surfen - Week 19

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Corona

NBA: overheid moet één aanpak hanteren voor terugbetalen coronaschulden
De overheid moet één aanpak ontwikkelen voor het terugbetalen van coronaschulden door ondernemers, waaronder ook belastingschulden. Een langere aflosperiode dan vijf jaar draagt niet bij aan de levensvatbaarheid van bedrijven, maar kan in sommige gevallen nodig zijn.

Belastingdienst krijgt miljarden aan coronasteun niet terug: 'Bedrijven kunnen het niet betalen'
Er zijn veel meer bedrijven dan in eerste instantie gedacht die de uitgestelde belastingaanslagen niet terug kunnen betalen. Het betreft zo'n 30 procent van de bijna 300.000 bedrijven die uitstel van betaling hebben gekregen tijdens corona, aldus staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) gisteravond in de Tweede Kamer.
(Bron: BNR)

Loonbelasting en sociale verzekering

Nieuwe versie 'Kennisdocument inkomstenverhouding' gepubliceerd
Het 'Kennisdocument inkomstenverhouding' is geactualiseerd. De nieuwe versie is op 11 mei 2022 gepubliceerd op rijksoverheid.nl. In deze nieuwe versie is versiebeheer opgenomen.
(Bron: Belastingdienst)

Minimumloon stijgt per 1 juli 2022
De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en minimumjeugdloon stijgen per 1 juli 2022. Dat heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vastgesteld in een regeling die in de Staatscourant is gepubliceerd.
(Bron: TaxLive)

ADP: vakantiegeld pakt voor veel mensen netto iets hoger uit
Nederlandse werknemers kunnen dit jaar netto iets meer vakantiegeld verwachten dan vorig jaar. Dat heeft de grote salarisstrookverwerker ADP uitgerekend. Volgens het bedrijf, dat jaarlijks kijkt wat mensen onder de streep meer of minder overhouden, scheelt het over het algemeen een paar euro. Dat is te danken aan iets lagere belastingtarieven.

Btw

Nu geen aanpassing btw-tarieven livestreaming voorstellingen
Het aanpassen van btw-tarieven op bepaalde prestaties via een beleidsbesluit 'is niet opportuun' antwoordt staatssecretaris Van Rij aan de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties over btw op livestreaming van voorstellingen en concerten.
(Bron: Taxence)

Snelle invoering btw-nultarief op groente en fruit niet mogelijk
Het introduceren van een btw-nultarief voor specifieke voedingsmiddelen zoals groente en fruit levert complexiteit op voor ondernemers en de Belastingdienst. Een snelle invoering is daarom niet mogelijk.
(Bron: Taxence)

Erfbelasting

Digitale aangiftes erfbelasting 2019 en 2018 weer beschikbaar
Het is weer mogelijk om digitaal aangifte erfbelasting te doen voor een overlijden in 2019 of 2018. De aangifteformulieren waren offline van 22 februari tot 11 mei 2022 om een kwetsbaarheid op te lossen in de software Apache Log4j. Dat is gelukt.
(Bron: Belastingdienst)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.