Nieuws

Historisch laag aantal faillissementen

Het aantal bedrijven dat in april failliet is gegaan, is gedaald tot het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1981. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens cijfers van het CBS werden vorige maand 109 bedrijven failliet verklaard. Dat waren er 71 minder in vergelijking met maart. Van alle bedrijfstakken had de handel met 25 het grootste aantal faillissementen, maar dat is ook de tak met de meeste ondernemingen. Relatief gezien werden in april de meeste faillissementen uitgesproken in de industrie.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam dat aantal tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen, ook geholpen door de coronasteun aan bedrijven. Die generieke steun stopte in de loop van 2021.

Het CBS-cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. In de cijfers zijn nu ook faillissementen van eenmanszaken meegenomen. Dat deed het statistiekbureau voorheen niet.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.