Nieuws

ING: Personeelstekort remt groei IT-sector

Het personeelstekort in de IT-branche begint steeds meer te knellen en remt de groei van de sector. Er staan tienduizenden vacatures open. Een record van ruim 44 procent van de IT-bedrijven ziet het tekort aan personeel als een rem op de verdere groei.

De groei van de sector zal daardoor dit jaar naar verwachting uitkomen op 4,5 procent. Daarmee vertraagt het groeitempo in vergelijking met 2021, toen de groei nog 7 procent bedroeg. Ook in 2023 ligt de groei naar verwachting wat lager, als gevolg van meer terughoudendheid onder klanten door een iets langzamer groeiende economie.

Dat meldt ING Research. Het vinden van personeel is al langere tijd een uitdaging in de sector, maar vanaf midden 2020 was dit door de coronadip tijdelijk voor veel minder bedrijven een groeibelemmering. Met het aantrekken van de economie neemt echter ook de vraag naar IT'ers vanuit andere sectoren weer toe, aldus ING. Binnen de sector blijven vooral cloud en cybersecurity in trek, doordat meer mensen op afstand werken en door de toenemende dreiging van cyberaanvallen.

Digitale versnelling

De sector profiteert, ondanks het personeelstekort, nog altijd van de door corona gestarte digitale versnelling. Ongeveer een kwart van de IT-ondernemers heeft het rendement de laatste tijd zien verbeteren en ruim een vijfde verwacht een toename van de omzet in de komende maanden. Bijna een derde verwacht de prijzen te kunnen verhogen en bijna alle ondernemers denken de investeringen in 2022 op hetzelfde niveau te houden of te verhogen.

Hoewel het uitdagend is om personeel te vinden, verwacht ruim een derde van de IT-bedrijven het personeelsbestand op korte termijn te kunnen uitbreiden. Bedrijven grijpen verschillende manieren aan om aan geschikt personeel te komen, zoals samenwerken met onderwijsinstellingen en het omscholen van zij-instromers. Daarnaast proberen ze bestaande werknemers vast te houden. Om te blijven groeien zetten IT-bedrijven ook meer in op fusies en overnames.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.