Nieuws

Kredietverzekeraar Allianz verwacht forse toename faillissementen

Het aantal faillissementen gaat dit jaar fors toenemen in Nederland. Dat verwacht kredietverzekeraar Allianz Trade, dat rekent op een stijging met bijna een kwart dit jaar en bijna 40 procent volgend jaar.

Dat aantal ligt dan nog steeds onder het niveau van voor de coronacrisis. De afgelopen jaren is het aantal faillissementen flink afgenomen door coronasteunmaatregelen van de overheid.

In 2021 zijn 1.536 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Met de door Allianz Trade verwachte toenames zou dat aantal in 2023 uitkomen op nog geen 2.700. Voor de coronapandemie, in 2019, was het aantal faillissementen nog 3.209.

Volgens Allianz Trade gaat de toename van de hoeveelheid bankroeten in Nederland relatief het sterkst toenemen in vergelijking met de rest van de wereld. Dat komt doordat het aantal faillissementen nu juist erg laag is, ook vergeleken met andere landen.

Het aantal bedrijven dat in Nederland failliet is gegaan is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in april nog gedaald tot het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1981. "We gaan van zeer laag naar laag", zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Allianz Trade.

"Als export- en ook doorvoerland worden we standaard extra hard geraakt door de wereldwijde onrust zoals nu de verstoring van transport en logistiek", zegt Geeroms. "Het internationale bedrijfsleven kampt met zoveel negatieve factoren." Hij noemt aanhoudende logistieke problemen, tekorten aan grondstoffen, oplopende energieprijzen en stijgende personeelskosten. "Zonder overheidssteun gaan zwakke broeders het niet redden."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.