SER: meer uren werken in onderwijs en zorg tegen personeelskrapte
Er zijn verschillende manieren om de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang op korte termijn te verminderen.
De Sociaal-Economische Raad (SER) geeft het kabinet in een tussentijds advies vijf mogelijkheden om de tekorten tegen te gaan. Zo zou er meer moeten worden geïnvesteerd om zo de productiviteit te verhogen en moeten mensen die al werken meer uren gaan maken, onder meer aangemoedigd door gunstigere belastingregels en goed werkgeverschap.
Want "de kwaliteit van het management en werkgeverschap in deze sectoren kan omhoog", schrijft de SER. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan meer ruimte voor opleiding, een beter salaris en het aanbieden van een vast contract bij structureel werk.
Ook zouden de administratieve handelingen omlaag moeten om de beroepen aantrekkelijker te maken. "Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan: er is al veel geprobeerd zonder blijvend resultaat. De SER stelt voor om gericht te leren van ervaringen om regeldruk tegen te gaan."
Langetermijnvisie
Waar dit advies van de raad zich richt op de korte termijn, is juist ook een visie op de lange termijn belangrijk om medewerkers perspectief te bieden. De SER zegt dit najaar met uitgebreidere aanbevelingen en een visie op de lange termijn te komen. "Een actief, langjarig arbeidsmarktbeleid van overheid en sociale partners is nodig om de arbeidsmarktkrapte in maatschappelijke sectoren als zorg, onderwijs, veiligheid, rechtspraak en kinderopvang te verminderen."
In het onderwijs, de kinderopvang en de zorg is al langer sprake van personeelstekorten. De afgelopen tijd loopt ook in andere sectoren het aantal vacatures op en zijn er verstoringen door een gebrek aan personeel.
Bron: ANP
Gerelateerd

CBS: meer mensen wisselden vorig jaar van beroep
Het aantal mensen dat vorig jaar van beroep wisselde is licht gestegen ten opzichte van 2020, toen het aantal jobhoppers door de coronacrisis veel lager lag. Ook...

ING: personeelstekorten maken het nodig om efficiënter te werken
De personeelstekorten in de technologische industrie in Nederland kunnen komende jaren hard oplopen als het niet lukt om efficiënter te gaan werken.

Sterke stijging ziekteverzuim in mei
Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben vorige maand vaker personeel moeten missen dat ziek thuiszat. Ten opzichte van een jaar eerder waren er dertien...

Werkloosheid stijgt licht in mei, maar blijft op laag niveau
De werkloosheid is in mei licht toegenomen, maar blijft op een historisch laag niveau. De huidige krapte op de arbeidsmarkt blijft daarmee goed te merken in de werkloosheidscijfers.

ING: uitzendbedrijven geremd door krapte op arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt raakt ook uitzendondernemingen en andere flexorganisaties. Volgens onderzoek van ING staat het verdienmodel van veel van dit soort bedrijven...