Nieuws

Stemming ondernemers industrie minder positief

De stemming onder ondernemers in de Nederlandse industrie is in mei wat verslechterd. Vooral op het gebied van toekomstige bedrijvigheid is het sentiment negatiever geworden in vergelijking met een maand eerder. Ook het oordeel over de voorraden gereed product verslechterde.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In bijna alle branches van de industrie nam het vertrouwen in mei af. Dat gold evenwel niet voor de papiersector en bedrijven in de elektrotechnische en machine-industrie. Het CBS merkt verder op dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie minder sterk stijgt.

Bekend is dat de Russische invasie van Oekraïne wereldwijd gevolgen heeft voor de prijzen en beschikbaarheid van materialen en grondstoffen. De prijzen die industriële bedrijven voor hun goederen vragen waren in april 29 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee is volgens het CBS sprake van de grootste stijging sinds het begin van de metingen in 1981. In maart waren de prijzen nog bijna 26 procent hoger dan een jaar eerder.

Energie en transport

Volgens het CBS is de toename vooral te wijten aan de prijsstijgingen van energie en transport. In de afgelopen maanden zorgde de oorlog in Oekraïne voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De stijging van de prijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe olie. In april 2022 kostte een vat ruwe Brentolie uit de Noordzee gemiddeld bijna 98 euro, ongeveer 80 procent meer dan een jaar eerder.

Producten die de aardolie-industrie maakt, waren in april bijna 109 procent duurder dan in april 2021. Dit was een maand eerder dik 106 procent. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs veelal samen met de olieprijs. In deze branche stegen de prijzen in doorsnee met 45 procent op jaarbasis.

Productietoename

Het aantal ondernemers dat verwacht dat de productie de komende drie maanden zal toenemen, is groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. De groep producenten die te maken heeft met een sterke orderinstroom heeft daarbij de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.