Nieuws

Subsidiepot voor elektrische vrachtwagens na een dag alweer leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische truck (AanZET) is binnen een dag alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het kabinet had voor dit jaar 13,5 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van emissievrije vrachtwagens: de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET). Het budget voor AanZET bleek op de dag van openstelling al ruim overtekend; er is voor ruim € 35 miljoen aan subsidie aangevraagd. De rangschikking van de op 9 mei ontvangen aanvragen wordt vastgesteld met een loting, aldus de RVO.

Brancheorganisatie RAI Vereniging is blij dat er zoveel interesse is om te vergroenen, maar maakt zich zorgen dat er zo weinig geld beschikbaar is voor elektrificatie. Voor een effectieve overgang naar zero emissie goederenvervoer is het "cruciaal" dat ondernemers op korte termijn veel meer financiële steun krijgen dan nu beschikbaar, meent de organisatie.

Zero emissie steden

Een groot aantal Nederlandse steden wil tussen 2025 en 2030 geleidelijk overgaan naar 'zero emissie stadslogistiek', waardoor straks alleen nog emissievrije vrachtwagens en bestelwagens de stad in mogen. "Hierdoor is er een enorme investeringsbehoefte bij ondernemers", stelt RAI Vereniging. "De huidige bestaande subsidieregelingen zijn echter onvoldoende om de benodigde grootschalige investeringen door de sector los te krijgen. Een zero emissie truck is momenteel zo'n drie keer duurder dan een moderne diesel variant."

RAI Vereniging dringt er bij het kabinet op aan op korte termijn meer financiële steun vrij te maken, door toekomstige inkomsten uit de geplande vrachtwagenheffing naar voren te halen. Afgesproken is dat die inkomsten door de transportsector worden gebruikt voor vergroening van het wagenpark.

Door deze geplande inkomsten nu al naar voren te halen kunnen ondernemers direct investeren in verduurzaming van het wagenpark, meent RAI Vereniging. "Alle CO2-winst die nu gepakt kan worden, is winst voor de toekomst."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.