Nieuws

Consumentenvertrouwen eurozone bijna op laagste punt ooit

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in juni gedaald naar bijna het laagste niveau ooit. Dat meldt de Europese Commissie, op basis van haar index die het vertrouwen meet. Ook het CBS maakt melding van een uitzonderlijk laag consumentenvertrouwen.

Volgens de Europese Commissie ligt de index nu bijna op het dieptepunt van april 2020, toen de coronacrisis net was uitgebroken. Het vertrouwen van consumenten staat vooral onder druk door de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen, door onder meer de oorlog in Oekraïne. Daardoor wordt de koopkracht geraakt.

Ook in de gehele Europese Unie nadert het vertrouwen het dieptepunt dat in april 2020 werd bereikt, aldus Brussel.

CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat ook in Nederland het consumentenvertrouwen nog nooit zo laag is geweest als nu. Volgens het CBS zijn consumenten in juni vooral minder bereid om grote aankopen te doen, mogelijk ook door de sterke prijsstijgingen. Het oordeel over het economisch klimaat, waar de inflatie en de oorlog in Oekraïne duidelijk hun stempel drukken, bleef op maandbasis nagenoeg gelijk.

Huishoudens zijn onder andere negatiever geworden in hun verwachtingen voor de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Over het economisch klimaat oordelen consumenten ongeveer gelijk aan een maand eerder. De koopbereidheid nam in juni flink af. Nog nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over, aldus het CBS.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.