Nieuws

ECB wil rente in juli voor het eerst in jaren verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) is van plan de rente in juli voor het eerst sinds 2011 weer te verhogen. Daarmee wil de centrale bank de hoge inflatie in de eurozone beteugelen, zo is bekendgemaakt bij het rentebesluit in Amsterdam.

De rentetarieven van de ECB gaan in juli naar verwachting met een kwart procentpunt omhoog. In september zou een tweede renteverhoging moeten volgen van een half procentpunt. De centrale bank houdt nog wel een slag om de arm, omdat het definitieve besluit over de rentestappen pas genomen wordt in de rentevergaderingen in de betreffende maanden.

Behapbaar

Vooral met de aangekondigde grotere stap in september verrast de centrale bank de markten, zo schrijft het FD. "Zowel ECB-president Christine Lagarde als hoofdeconoom Philip Lane had eerder aangegeven daar geen voorstander van te zijn." Volgens Lagarde is het verstandig om bij een eerste renteverhoging na elf jaar te beginnen met een "behapbare en niet excessieve stap" en te bezien hoe de markten daarop reageren.

Als gevolg van het snelle herstel uit de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne is het leven in de eurozone in rap tempo duurder geworden. Vooral de energieprijzen rijzen de pan uit. Beleidsmakers bij de centrale bank gaan uit van 6,8 procent inflatie dit jaar en 3,5 procent in 2023, wat fors meer is dan ze in maart nog voorspelden.

Daardoor werd duidelijk dat de ECB niet lang meer kon wachten met ingrijpen. De economische groei zal door de Russische inval in Oekraïne dit en volgend jaar veel lager uitvallen dan eerder geraamd, aldus de ECB.

Steunbeleid stopt

Dat de rente niet meteen al omhoog gaat, heeft ermee te maken dat eerst een einde moet worden gemaakt aan het massaal opkopen van obligaties. Daarmee worden maandelijks vele miljarden euro's in de economie gepompt. De ECB laat weten dat dit steunbeleid per 1 juli stopt.

De rente is door de centrale bank in de loop der jaren teruggebracht tot historisch laag niveau, om de economie van de eurozone aan te jagen. De depositorente ligt al een hele tijd 0,5 procent onder nul. Dat betekent dat banken moeten betalen voor geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen. Als de ECB zijn rentetarieven verhoogt, zullen banken waarschijnlijk ook hun rentes weer verhogen.

Lenen duurder

Dat zou betekenen dat spaarders weer wat meer rente over hun spaargeld kunnen verwachten. Voor pensioenfondsen is het ook goed nieuws, want zij komen er dan financieel weer wat beter voor te staan, waardoor het makkelijker wordt om de pensioenen te verhogen. Maar lenen zal duurder worden.

Door het vooruitzicht dat de ECB de rente binnenkort gaat opvoeren kruipt de hypotheekrente de laatste maanden al omhoog.

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.