Familiebedrijven vrezen loon-prijsspiraal door inflatie
Driekwart van de directeuren van Nederlandse familiebedrijven verwacht dat Nederland in een loon-prijsspiraal terecht zal komen door de huidige inflatie. Tweederde van de ondernemers maakt zich zorgen over de gevolgen van hoge inflatie voor het eigen bedrijf.
Dat blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit en Van Lanschot Kempen, naar hoe familiebedrijven omgaan met de momenteel zo hoge inflatie. Ruim de helft van de familiebedrijven vindt dat het kabinet maatregelen moet nemen om de gevolgen hiervan voor het bedrijfsleven te minimaliseren.
Om de negatieve gevolgen van de hoge inflatie te minimaliseren verwacht 89 procent van de familiebedrijven dat prijsverhogingen nodig zijn. Voor de meerderheid is het niet mogelijk om kosten te besparen op bijvoorbeeld energie, grondstoffen of lonen.
Hoewel de meeste directeuren van familiebedrijven relatief positief gestemd zijn over hoe hun bedrijf de inflatiegolf doorkomt, maken ze zich wel zorgen over de gevolgen van de economie. Volgens Nyenrode-hoogleraar Marta Berent-Braun dreigt een loon-prijsspiraal, "waarbij de directeuren van familiebedrijven vrezen dat de loonkosten zelfs op de lange termijn niet zullen normaliseren".
Maatregelen overheid
Directeuren van familiebedrijven adviseren de overheid onder andere om de loonheffing te verlagen, zodat werknemers netto meer overhouden. Ook pleiten ze voor verlaging van de btw, net als in de jaren negentig. Daarnaast noemen ze het compenseren van de laagste inkomens, versoepeling van fiscale werknemersvoordelen en belastingverlaging op energie.
Uit het onderzoek blijkt dat 35 procent van de directeuren de hoge energie- en grondstofprijzen ontwrichtend vindt voor hun bedrijfsmodel. Vijf procent vreest voor de continuïteit van hun bedrijf op lange termijn door deze hoge kosten.
Innovatie en financieringsstructuur
Om de inflatie het hoofd te bieden, kunnen bedrijven hun investeringen in innovatie verminderen en aanpassingen doen in hun financieringsstructuur. Uit het onderzoek blijkt tegelijk dat familiebedrijven gericht blijven op bedrijfscontinuïteit en de lange termijn: de meerderheid (66 procent) gaat niet bezuinigen op investeringen in innovatie; twintig procent verwacht wel te moeten inleveren op dit gebied.
De meeste familiebedrijven hebben nog geen aanpassingen gedaan in hun financieringsstructuur. Slechts een klein deel lost extra schulden af, zet rente vast of creëert extra kredietruimte. 38 procent van de directeuren van familiebedrijven maakt zich zorgen over de gevolgen van inflatie op hun overige vermogensbestanddelen (naast het familiebedrijf).
Het risico voor de familiebedrijven ligt hoger, omdat veel eigenaren het overgrote deel van hun familiekapitaal in het bedrijf hebben zitten. Zo is 22 procent van de directeuren op zoek gegaan naar andere beleggings- of investeringsoplossingen, om extra bescherming te krijgen tegen inflatie.
Aan het onderzoek, uitgevoerd in mei 2022, hebben 94 familiebedrijven deelgenomen. Het onderzoeksrapport is op te vragen via Nyenrode.
Gerelateerd

Economische bedrijvigheid eurozone zwakt behoorlijk af
De economische activiteit in de eurozone is in juni behoorlijk aan het afzwakken, mede door de hoge inflatie en de verstoringen in toeleveringsketens.

ECB wil rente in juli voor het eerst in jaren verhogen
De Europese Centrale Bank (ECB) is van plan de rente in juli voor het eerst sinds 2011 weer te verhogen. Daarmee wil de centrale bank de hoge inflatie in de eurozone...

Banken zien kans op recessie toenemen
De kans dat de Nederlandse economie in een recessie terechtkomt stijgt, zeggen ABN Amro en Rabobank.

CPB: Financiële sector is weerbaar, maar moet waken voor opeenstapeling risico’s
Het Nederlandse financiële stelsel heeft de coronacrisis goed doorstaan en kan toekomstige schokken opvangen. Er zijn wel risico’s die elkaar kunnen versterken,...

Baas DNB: belastingstelsel is aan herziening toe
Het Nederlandse belastingstelsel voor particulieren is aan een forse herziening toe.