Nieuws

G7-landen willen 600 miljard dollar werven voor infrastructuur

De leden van de G7 willen in vijf jaar tijd 600 miljard dollar (570 miljard euro) aan particuliere en openbare fondsen werven voor de financiering van infrastructuur in ontwikkelingslanden. De VS nemen 200 miljard dollar daarvan voor hun rekening, de Europese Unie 300 miljard.

Het G7-initiatief krijgt als titel Partnership for Global Infrastructure and Investment (PGI) en dient als tegenwicht voor het vergelijkbare Belt and Road Initiative (BRI) van China, zo meldt het Witte Huis.

De Amerikaanse president Biden zal de plannen samen met leiders uit Groot-Brittannië, Duitsland, Japan, de EU en Canada onthullen, tijdens een G7-bijeenkomst in het Zuid-Duitse Schloss Elmau. De Franse president Macron, wiens land al formeel deelneemt aan het Chinese infrastructuurprogramma, zal niet bij die onthulling aanwezig zijn. Als EU-lid is Frankrijk desalniettemin betrokken bij het G7-initiatief.

Projecten

De VS beloven zich te concentreren op projecten die helpen de klimaatverandering aan te pakken en de wereldwijde gezondheid, gendergelijkheid en digitale infrastructuur te verbeteren, aldus het Witte Huis.

Het Chinese BRI-programma, dat de Chinese president Xi Jinping in 2013 lanceerde, omvat ontwikkelings- en investeringsinitiatieven in meer dan honderd landen, met projecten die onder meer spoorwegen, havens en snelwegen betreffen.

De G7 is de op economische vraagstukken gerichte overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. De EU schuift sinds 1977 ook aan. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.