Nieuws

Gids boekhoudsoftware 2022 verschenen

GBNED heeft de 'Gids boekhoudsoftware 2022' uitgebracht. De achtste editie van de gids geeft inzicht in nagenoeg alle standaard boekhoudsoftware die in Nederland op de markt is. Volgens het onderzoeksbureau is cloud de norm en is functionaliteit voor automatische bankkoppelingen het hardst gegroeid.

Van de 35 aangeboden boekhoudpakketten voor het segment 'zzp en klein mkb' zijn er 29 pakketten die via de cloud worden aangeboden. In het segment 'mkb' betreft dit 15 van de 21 boekhoudpakketten. GBNED noemt het opvallend dat in het segment 'grote bedrijven' 8 van de 8 boekhoudpakketten volgens de betreffende aanbieders via de cloud worden aangeboden, maar tegelijkertijd 6 van deze 8 toepassingen ook nog lokaal.

Bankkoppelingen

"Tot voor kort waren automatische bankoppelingen alleen weggelegd voor een beperkt aantal softwarepakketten, waarbij de (groot)banken het voor het zeggen hadden", aldus GBNED. "Door de komst van de nieuwe PSD2 Rekeninginformatiediensten zijn dergelijke koppelingen eenvoudig bereikbaar voor alle boekhoudsoftware. Dat laatste heeft er afgelopen jaar voor gezorgd dat in het segment 'zzp en klein mkb' 26 van de 35 boekhoudpakketten een automatisch bankkoppeling kunnen aanbieden aan hun klanten. In het segment 'middelgroot' (mkb) betreft dit zelfs 18 van de 21 aangeboden boekhoudpakketten."

Enkele andere noemenswaardige bevindingen:

  • In alle drie genoemde segmenten kunnen alle pakketten facturen versturen in zowel PDF-formaat als in UBL-formaat. "Hier moet nadrukkelijk gemeld worden dat nog niet alle betreffende leveranciers hebben deelgenomen aan de UBL Ketentest, waarmee aangetoond kan worden of ondersteuning van UBL echt een feit is", aldus GBNED.
  • In de segmenten 'zzp en klein mkb' en 'middelgroot' is de ondersteuning van RGS met respectievelijk 69 en 71 procent inmiddels aardig op weg. "Via RGS Ready kunnen leveranciers van boekhoudsoftware aantonen in hoeverre zij daadwerkelijk RGS ondersteunen. Dan komen we tot aantal van 13 boekhoudpakketten en dat is dan weer minder dan het aantal pakketten waarvan leveranciers zelf hebben opgegeven RGS te ondersteunen."

Meer informatie en gratis opvragen 'Gids boekhoudsoftware 2022'.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.