Nieuws

Minder leegstaande winkels in binnensteden dan verwacht

Begin dit jaar stond twaalf procent van de winkels in Nederlandse binnensteden leeg. Dat is veel minder dan werd verwacht.

Dit blijkt uit onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), op basis van gegevens van retailspecialist Locatus. Eind 2020 verwachtte het planbureau nog dat de winkelleegstand door de pandemie zou toenemen van 13,2 procent in oktober 2020 naar 19 procent begin 2022. Deze stijging blijft dus vooralsnog uit;de leegstand is zelfs iets gedaald.

Volgens het PBL is de belangrijkste verklaring het lang aanhouden van de economische steunpakketten op nationaal niveau door het kabinet. Daarmee konden winkeliers in de binnensteden de huur en lonen van werknemers blijven doorbetalen en gingen minder retailers failliet dan verwacht. Ook zijn er minder winkels in de binnensteden die leeg kunnen staan. Het aantal horecazaken in binnensteden neemt toe en er komen steeds meer woningen in plaats van winkels.

Leegstand gedaald

De leegstand van winkels is bijna overal gedaald, aldus het planbureau. De pandemie zorgde zelfs voor een trendbreuk in positieve zin: er was minder groei in leegstand dan in de tien jaar daarvoor. In Amsterdam daalde de leegstand van winkels licht, met bijna één procent. Hier werd juist de grootste relatieve groei in winkelleegstand verwacht.

Grotere dalingen zag het PBL in Breda en Veenendaal (-14 procent en -13 procent). Ook in de binnensteden van Den Bosch, Ede en Eindhoven zakte de leegstand met ruim tien procent. Alleen de binnensteden van Zaandam, Apeldoorn en Delft zagen hun winkelleegstand stijgen met meer dan één procent.

Bron: ANP/PBL

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.