Nieuws

Niet-financiële bedrijven boeken recordwinst

De brutowinst voor belasting van niet-financiële bedrijven kwam in het eerste kwartaal van 2022 uit op 81,5 miljard euro. Dat is 13,7 miljard euro meer dan in het eerste kwartaal van 2021 en de hoogste winst geboekt in een eerste kwartaal, sinds het begin van de tijdreeks in 1999.

In het eerste kwartaal van 2022 hebben bedrijven minder coronagerelateerde subsidies ontvangen dan een jaar eerder, maar toch was zowel de operationele winst als de winst van buitenlandse dochters hoger. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe (voorlopige) cijfers.

De operationele winst kwam in het eerste kwartaal van 2022 uit op 54,5 miljard euro, tegen 49,1 miljard euro in het eerste kwartaal van 2021. Doordat er minder coronagerelateerde subsidies werden verstrekt, waren de ontvangen niet-productgebonden subsidies 3,8 miljard euro lager. De operationele winst exclusief niet-productgebonden subsidies was 9,1 miljard euro hoger dan een jaar eerder.

Sectoren

Met name de delfstoffenwinning, de petrochemische industrie, de energiebedrijven, de groothandel, de horeca, de reisbureaus en de luchtvaart boekten meer winst. De stijging van de winst hing daar deels samen met de ontwikkeling van de energieprijzen. De horeca, de reisbureaus en de luchtvaart boekten meer winst door het weer op gang komen van het uitgaansleven en het reisverkeer.

De winsten van buitenlandse dochters namen met 7,3 miljard euro toe. Vooral de winsten van buitenlandse dochters van bedrijven in de petrochemische industrie stegen.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.