Nieuws

Ondernemersorganisaties hameren op belang van coronaregels

Werkgevers moeten de basisregels rond corona weer in acht nemen, om het aantal virusbesmettingen onder controle te houden. Dat betekent bijvoorbeeld thuiswerken bij klachten en goed ventileren.

Daarvoor pleiten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan hun leden. Daarin memoreren zij ook zaken als regelmatig handen wassen en het doen van zelftesten. "Hoe meer we nu al met elkaar de besmettingen onder controle houden, des te minder de kans op een verder oplopend reproductiegetal en mogelijk nieuwe beperkingen", aldus voorzitters Ingrid Thijssen van VNO-NCW en Jacco Vonhof van MKB-Nederland in de brief. "Zeker nu het kabinet duidelijk heeft aangegeven dat er geen compenserende maatregelen komen bij kortdurende ingrepen in de bedrijfsvoering, is dit belangrijker dan ooit."

Maatregelen die veel verder gaan, zoals het verplicht dragen van mondkapjes, worden niet aangehaald. De organisaties wijzen erop dat maatregelen weer belangrijk zijn, nu het aantal coronabesmettingen in Nederland oploopt en de vakantieperiode nog moet beginnen. Door de toch al grote personeelstekorten zou mogelijk extra ziekteverzuim bij veel bedrijven erg slecht uitkomen.

Glashelder

Verder geven ze aan dat er in sommige branches zorgen leven dat bedrijven, zoals het er nu uitziet, zelf ook niet zomaar alle maatregelen kunnen invoeren. Voor bijvoorbeeld het opnieuw invoeren van coronatoegangsbewijzen ontbreekt momenteel de wettelijke basis.

De ondernemersorganisaties willen dat ondernemingen leren van elkaar wat goed werkt en organiseren bijeenkomsten om ervaringen te delen. Daarnaast willen zij dat de overheid "glashelder" maakt wat bedrijven in verschillende scenario's kunnen verwachten wat betreft coronabeleid en welke criteria er dan gelden.

"Het kan nooit zo zijn dat corona alleen nog een risico voor sectoren/ondernemers wordt en zij de prijs betalen als het virus toch weer oplaait en de overheidsinspanningen te laat zijn", aldus de gezamenlijke brief.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.