Nieuws

Sterke stijging ziekteverzuim in mei

Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben vorige maand vaker personeel moeten missen dat ziek thuiszat. Ten opzichte van een jaar eerder waren er dertien procent meer meldingen van ziekteverzuim.

Dat meldt verzekeraar Interpolis, op basis van eigen cijfers uit de maandelijkse Bedrijvenmonitor. Ten opzichte van de jaren voorafgaand aan de coronapandemie is het verzuim nog groter. Vergeleken met mei 2018 en 2019 ligt het aantal meldingen van medewerkers die thuiszitten wegens ziekte liefst 37 procent hoger.

Corona neemt weer toe

Bedrijven geven in een enquête van de verzekeraar aan dat quarantaineverplichtingen na een coronabesmetting een belangrijke oorzaak van het toegenomen verzuim zijn. Recente RIVM-cijfers wijzen daarnaast weer op een groei van het aantal coronabesmettingen. Afgelopen week nam het aantal mensen met een positieve coronatest met 64 procent toe, ten opzichte van een week eerder. Dat komt vooral door nieuwe omikron-varianten die nog besmettelijker lijken te zijn.

Ondernemers zelf geven in de BedrijvenMonitor ook aan dat het aantal coronagevallen toeneemt in hun bedrijf. Volgens Interpolis zijn werknemers en werkgevers ook voorzichtiger geworden en blijven mensen met klachten vaker thuis.

Zorgen

Volgens Interpolis nemen de zorgen over ziekteverzuim toe onder ondernemers. Van alle ondervraagde werkgevers gaf 44 procent aan zich zorgen te maken over het hoge aantal ziekmeldingen. Dat is volgens de verzekeraar een stijging van tien procent ten opzichte van maart.

Door meer thuiswerken is ook het contact tussen werkgever en werknemer veranderd. Dat maakt het voor een werkgever soms lastiger om uit te vinden hoe het met een werknemer gaat, zo stelt de verzekeraar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.