Nieuws

Verhoging maximale kilometervergoeding 'wassen neus'

Miljoenen werknemers hebben niets aan een verhoging van de maximale kilometervergoeding, zoals het kabinet wil. Dat komt doordat velen helemaal geen reiskostenvergoeding krijgen.

Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van de FNV, de grootste vakbond van Nederland, die de afspraken over reiskostenvergoedingen in de cao's onder de loep nam.

"Van de 6 miljoen mensen die onder een cao vallen, is voor 2,6 miljoen een reiskostenvergoeding afgesproken", zegt Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van FNV tegen de krant. "Dat is heftiger dan ik verwachtte." En van die werknemers krijgt slechts een derde de maximale onbelaste vergoeding van 19 cent per kilometer."

Voor veel mensen zijn de vergoedingen veel lager dan 19 cent. "En dan gaat het om grote cao's zoals de ziekenhuizen, technische groothandels en de levensmiddelensector. Daar wordt niets betaald of maar tot 8 cent per kilometer. En in de kinderopvang is dat 11 cent", aldus FNV. 

Reactie werkgevers

Het kabinet heeft besloten de belastingvrije kilometervergoeding te verhogen tot 21 cent per 2023 en 23 cent vanaf 2024, maar dat helpt niks zolang veel werknemers niet eens 19 cent halen, is de vrees bij FNV.

Werkgeversvereniging AWVN stelt tegenover het AD dat werkgevers wel degelijk vaker kilometervergoedingen bieden waar die er nog niet zijn, of bestaande vergoedingen verhogen.  

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.