Nieuws

Vier op de vijf werkgevers heeft medewerkers met financiële problemen

Vier op de vijf werkgevers (80 procent) heeft te maken met medewerkers die financiële problemen hebben. De bereidheid om medewerkers te helpen is groot, maar werkgevers zijn vaak pas in een laat stadium van problemen op de hoogte.

Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, in samenwerking met SchuldenlabNL en VNO-NCW, naar de rol van werkgevers bij de financiële gezondheid van medewerkers. In de meeste gevallen (62 procent) ontdekken werkgevers de problemen pas als er loonbeslag wordt gelegd.

85 procent van de werkgevers erkent de negatieve impact van schulden binnen hun organisaties, zowel op de mensen die het treft als op de bedrijven zelf. Medewerkers met financiële problemen hebben vaker een slechtere mentale en fysieke gezondheid, spanningen in relaties en hun deelname aan sociale activiteiten neemt af.

De wil onder werkgevers om medewerkers te helpen is groot (79 procent). De helft van de werkgevers vindt dat ze daarbij voldoende doet, maar 90 procent staat open om (nog) meer te doen voor werknemers. Privacy-wetgeving wordt daarbij als grootste knelpunt ervaren (47 procent). Met name kleinere werkgevers noemen de kosten als grootste knelpunt.

Omvangrijk probleem

Het onderzoek toont aan dat de schuldenproblematiek op de werkvloer in Nederland omvangrijk is en in alle sectoren speelt. De hoge inflatie bemoeilijkt het terugdringen van de schulden en zal de problematiek alleen maar vergroten, zo menen de opstellers.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een conferentie over het belang van financiële gezondheid van werknemers. Daarbij was ook Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL, aanwezig, evenals Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

De drie organiserende partijen (Deloitte, SchuldenlabNL en VNO-NCW) hebben tijdens de conferentie bekendgemaakt dat zij samenwerken aan een nationale coalitie voor 'Financiële gezondheid'.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.