Nieuws

Horeca en supermarkten wachten op overheid voor coronaplannen

Diverse sectoren zijn voorlopig niet van plan harde maatregelen te nemen, mocht het aantal coronabesmettingen in de herfst weer flink stijgen. Supermarkten, winkeliers en de horeca wachten vooral op advies van de overheid.

Dat blijkt uit een rondgang langs brancheverenigingen door nieuwssite NU.nl. Volgens ArboNed en HumanCapitalCare moeten bedrijven profiteren van de kennis die ze over corona hebben opgedaan in de afgelopen twee jaar. “Werkgevers moeten er alles aan doen om besmettingen op de werkvloer te voorkomen, zodat de overheid geen harde maatregelen hoeft te nemen", aldus een woordvoerder.

De arbodiensten zien het ziekteverzuim door coronabesmettingen in de zomer al flink oplopen en adviseren werkgevers om weer terug te gaan naar meer thuiswerken en het volgen van de basisregels, zoals meer afstand houden.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het echter niet aan de arbodiensten om zo'n oproep aan werkgevers te doen. "We zijn van mening dat de overheid de enige verantwoordelijke is, als het gaat om het nemen van zwaarwegende maatregelen, ingegeven door een acute medische situatie."

Adviezen volgen

Supermarkten zullen nieuwe adviezen vanuit het RIVM meteen volgen, aldus het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Als we verplicht worden om de anderhalvemeterregel en mondkapjes in te voeren, dan doen we dat. En de spatschermen plaatsen we dan ook. Maar we gaan niet vooraf zelf interpreteren wat we moeten doen, we zijn niet de deskundigen op dat gebied."

Ook winkeliersorganisatie INretail neemt haar verantwoordelijkheid en scherpt de hygiënemaatregelen al iets aan, maar stelt tegelijk dat winkels nooit een grote besmettingsbron zijn geweest. “Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren, de huidige piek is al aan het afnemen."

Bron: NU.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.