Nieuws

Inflatie loopt in juli weer op tot 11,6 procent

De inflatie in Nederland is in juli weer opgelopen in vergelijking met een maand eerder. De inflatie bedroeg op jaarbasis 11,6 procent, tegen 9,9 procent in mei.

Daarmee blijft de inflatie op een zeer hoog niveau, aangejaagd door de gestegen energieprijzen en de hogere prijzen voor levensmiddelen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Na de stijging van de consumentenprijzen met 11,7 procent in maart nam de inflatie in april, mei en juni juist geleidelijk wat af. Het statistiekbureau meldt de cijfers via de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Het CBS publiceert later het maandcijfer over de inflatie volgens zijn eigen rekenmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. In juni bedroeg deze inflatie 8,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. In mei was dat nog 8,8 procent.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.