Nieuws

Kabinet wil meer mensen op de fiets naar het werk laten gaan

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat de komende 2,5 jaar zo'n 100.000 mensen meer de fiets naar het werk pakken. Dat scheelt drukte op de weg en in het openbaar vervoer. Bovendien melden fietsers zich gemiddeld genomen minder vaak ziek.

Vanuit het coalitieakkoord heeft Heijnen vijftig miljoen euro beschikbaar voor verdere verbetering van fietsenstallingen bij stations, zodat het aantrekkelijker is een deel van de reis van en naar het werk met de fiets te doen.

Verder wil ze bijdragen aan een landelijk dekkend netwerk van 'doorfietsroutes', om snel en veilig per fiets te kunnen reizen. Daar zijn provincies en gemeenten nu al mee bezig.

De fiets levert veel maatschappelijk voordeel op en is ook goed voor onze economie, schrijft de staatssecretaris in een Kamerbrief bij het 'Nationaal Toekomstbeeld Fiets en Fietsambitie 2022-2025'. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het maken, verkopen en verhuren van fietsen ons land 13.000 voltijdsbanen oplevert, verdeeld over 3.350 bedrijven.

In 2020 verkochten Nederlandse bedrijven 1,2 miljoen fietsen, waarvan meer dan een miljoen in het buitenland. De totale exportwaarde van de sector lag net onder de twee miljard.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.