Nieuws

Fiscaal surfen - Week 30-32

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingplan

Prinsjesdag 2022: verwachte wijzigingen voor ondernemers
Het pakket Belastingplan 2023 zal hoogstwaarschijnlijk verschillende (geleidelijke) fiscale wijzigingen voor ondernemers bevatten. Een vooruitblik op de wijzigingen voor ondernemers.
(Bron: Taxence)

Loonbelasting en sociale verzekering

Oekraïense werknemers en de loonheffingskorting
Medewerkers uit Oekraïne moeten aan diverse formaliteiten voldoen om legaal in Nederland te kunnen werken. Ook hebben zij niet op alle loonheffingskortingen recht. Op welke kortingen de Oekraïense medewerker recht heeft en hoe u dat verwerkt in uw loonadministratie leest u in dit artikel.
(Bron: AWVN)

Werkgevers kunnen uitkering ouderschapsverlof voor hun werknemers aanvragen
Vanaf 2 augustus 2022 kunnen werknemers 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen. Hiervoor kunnen werkgevers via het UWV een uitkering voor hun werknemers aanvragen.
(Bron: TaxLive)

Btw

Verduidelijking: renseigneringsverplichting btw-vrijstelling
De Belastingdienst heeft het toepassingsbereik van de nieuwe renseigneringsverplichting verduidelijkt. Het was eerder onduidelijk of administratieplichtigen ook gegevens van ondernemers die vrijgesteld zijn van de omzetbelasting aan moesten leveren.
(Bron: PwC)

Handreiking btw bij samenwerking onderwijs en kinderopvang
Zowel kinderopvangorganisaties als onderwijsinstellingen zijn vrijgesteld van btw-afdracht. Dit geldt echter niet als zij samenwerken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde een handreiking met btw-oplossingen.
(Bron: Taxence)

HvJ AG over factuurvereisten bij vereenvoudigde ABC-regeling
Volgens de AG moet bij een vereenvoudigde ABC-transactie de factuur van partij B aan partij C een verwijzing naar verlegde btw bevatten.
(Bron: PwC)

Onzakelijke lening

Fraus legis en de waardering van rente op onzakelijke leningen
De Hoge Raad heeft zich uitgesproken hoe crediteuren en debiteuren de rente op onzakelijke leningen moeten waarderen, en dat ongeacht de renteaftrekbeperkingsregels fraus legis van toepassing kan zijn.
(Bron: Deloitte)

Machtigingen

Machtigingen automatisch uitgebreid naar 2023
De Belastingdienst heeft de doorlopende machtigingen van fiscaal dienstverleners voor Serviceberichten Aanslag (SBA), Serviceberichten toeslagen (SBT) en de gegevens voor de vooraf ingevulde aangifte (VIA) uitgebreid naar 2023. Met de doorlopende machtiging worden deze berichten via Digipoort automatisch toegestuurd.
(Bron: Taxence)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.