Nieuws

Meer vluchten met privéjets om chaos op luchthavens te ontlopen

Het gebruik van privévliegtuigen is de afgelopen maanden met bijna een derde gestegen, ten opzichte van het niveau van voor de coronacrisis. Dat komt vooral door de chaos op de Europese luchthavens deze zomer.

Londen registreerde de meeste privévluchten; alleen al in juli meer dan 12.000. Schiphol meldde van de grotere luchthavens samen met Napels en Berlijn de grootste toename van privéverkeer in vergelijking met 2019. De gegevens hiervoor zijn verzameld door de European Business Aviation Association.

Volgens een luchtvaartadviesbureau is het aantal mensen dat voor het eerst met een privéjet vliegt met veertig procent gestegen. Dat komt vooral omdat luchtvaartmaatschappijen hun zaakjes niet op orde hebben en snijden in hun aantal vluchten.

Aeroaffaires, een netwerk van privéjetmaatschappijen in Europa, geeft aan dat privéjets ook steeds vroeger worden geboekt. Voorheen was een boeking twee dagen van tevoren ruim voldoende. Nu moet zeker een week van tevoren worden gereserveerd.

Verzet

De extra vluchten van privéjets drukken op de capaciteit van de luchthavens. In Frankrijk leidde dit zelfs tot politiek verzet. Minister van Transport Clement Beaune wil dat privéjets hun vluchtgegevens openbaar maken en richtlijnen voor het gebruik ervan, als er op een traject ook treinen of lijnvluchten beschikbaar zijn.

Ook in het Verenigd Koninkrijk liggen beroemdheden, royals en andere gebruikers van privéjets onder vuur. Door de oplopende kosten van levensonderhoud, die vooral de lagere en middenklasse treffen, is de toename van het aantal privéjets een belangrijk punt van economische tegenstelling in het land geworden.

Kort geleden bleek uit berichtgeving van BNR dat veel zakelijke reizigers inmiddels weer terugkeren naar het vliegtuig, na de coronapandemie. Daarbij ging het niet om privéjets.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.