Twee derde vijftigplussers wil eerder stoppen met werk
Ruim zestig procent van de werkende vijftigplussers wil eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen. Dat blijkt uit onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep onder ruim 1.500 senioren. Zes procent wil liever nooit stoppen met werken.
Momenteel ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en zeven maanden. In 2024 loopt deze verder op naar 67 jaar. Ruim één op de vijf vijftigers die eerder wil stoppen met werken, wil dat al doen op zestigjarige leeftijd. Een evengrote groep wil dat doen op 62- of 63-jarige leeftijd. "Dat vraagt om een overbrugging van vier tot zeven jaar en is alleen te realiseren als je ruim op tijd een financieel plan hebt. Maar dit ontbreekt vaak in de praktijk", stelt Michiel Meijer, algemeen directeur bij Van Bruggen.
87 procent van de vijftigplussers bouwt momenteel pensioen op, of heeft dat in het verleden gedaan, aldus het onderzoek. Twee derde geeft aan een goed beeld van de hoogte van dat pensioen te hebben.
"Zestigers hebben noodgedwongen meer realiteitszin en erkennen dat er vaak geen financiële ruimte is om heel veel eerder te stoppen." Uit het onderzoek blijkt dat zij hun vervroegd pensioen daarom later plannen, op 64-, 65-, 66- of gewoon 67-jarige leeftijd.
Alleenstaande vrouwen beter op de hoogte
Een kwart van de vijftigplussers (23 procent) maakt zich zorgen of zij uiteindelijk voldoende pensioen hebben opgebouwd. Bij alleenstaanden is dat 31 procent. Huishoudens zonder (thuiswonende) kinderen hebben, zo blijkt, een beter beeld van de financiële situatie over tien jaar.
Vrouwen weten iets minder goed wat de hoogte van hun aanstaande pensioen is, dan mannen: 59 tegenover zeventig procent. Bij alleenstaanden zijn vrouwen juist beter geïnformeerd: 62 versus 54 procent.
Ook weten alleenstaande vrouwen beter wat stoppen met werk kan betekenen voor hun financiële situatie dan mannen: 52 tegenover 35 procent. 36 procent van de alleenstaande vrouwen maakt zich zorgen over de hoogte van hun pensioen, tegenover 26 procent van de alleenstaande mannen.
Gerelateerd

Overgang naar nieuw pensioenstelsel start op 1 juli
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioenen. De wet gaat daarmee op 1 juli 2023 in.

'Niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging'
Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten...

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen
Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim achtduizend mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen, maar daar wel recht op hadden.

De pensioenwet en de rol van de accountant
Een robuust en toetsbaar besluitvormingsproces is essentieel voor het vertrouwen in het pensioenstelsel. Over dat proces moet transparant verantwoording worden afgelegd...

AFM wil meer bekendheid lijfrenten en levensverzekeringen
Het aantal mensen dat zelf geld opzijzet voor hun oude dag via bijvoorbeeld lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen is nog erg gering. De Autoriteit Financiële...