Nieuws

Vooral webwinkels, adviesbureaus en financiële holdings opgeheven in eerste halfjaar

In het eerste halfjaar van 2022 zijn 76 duizend bedrijven opgeheven. Sinds de start van de meetmethode in 2007 was dit aantal niet eerder zo hoog, bericht het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Vooral opvallend is het hoge aantal webwinkels dat is gestopt.

In het eerste halfjaar van 2022 zijn duidelijk meer webwinkels opgeheven, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, zo meldt het CBS. In coronatijd nam het aantal webwinkels juist sterk toe. In totaal legden 6.785 webwinkels de werkzaamheden neer. In het eerste halfjaar van 2021 ging het nog om 4.420 opgeheven webwinkels.
Met name webwinkels in kleding (bijna 1.700), huis- en tuinartikelen (1.185) en met een algemeen assortiment (1.180) stopten hun werkzaamheden. Maar ook de horeca valt op: daar werden 1.160 restaurants opgeheven.
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn ook meer organisatieadviesbureaus (ruim vijfduizend) en financiële holdings (ruim drieduizend) opgeheven. Het aantal opgeheven financiële holdings verdubbelde, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Eenmanszaken

Van alle bedrijfsopheffingen in het eerste halfjaar van 2022, betrof het in 84 procent van de gevallen een bedrijf met één werkzame persoon (64 duizend). Vorig jaar werden in het eerste halfjaar bijna 44 duizend bedrijven met één werkzame persoon opgeheven.
Ruim een derde van alle opgeheven bedrijven bestond drie jaar of korter. Driekwart haalde de tien jaar niet.
In de eerste zes maanden van dit jaar werden 961 bedrijven, instellingen en eenmanszaken failliet verklaard. Dat zijn er iets meer dan een jaar eerder, maar nog altijd laag in verhouding tot de periode voor corona. Er gingen verhoudingsgewijs ook minder eenmanszaken failliet. Gemiddeld waren bij een bankroet vijf werknemers betrokken.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.