Nieuws

Werkloosheid opnieuw toegenomen in juli

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is het aantal werklozen in juli verder toegenomen tot 353 duizend. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking.

Gemiddeld steeg het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden met twaalfduizend per maand, enerzijds doordat meer mensen hun baan verloren en anderzijds doordat meer niet-werkenden op zoek gingen of op zoek bleven naar werk.
Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld zesduizend per maand toe. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking.

In april 2022 bereikte de werkloosheid met 3,2 het laagste percentage in de reeks met maandcijfers vanaf 2003. Daarna nam de werkloosheid toe, naar 3,6 procent in juli en is weer op het niveau van begin dit jaar.

Uitkeringen

Eind juli verstrekte het UWV 157 duizend WW-uitkeringen; vierduizend minder dan een maand eerder (-2,5 procent). Vergeleken met een jaar eerder nam het aantal WW-uitkeringen af met 68 duizend (-30,1 procent).
In juli kwamen er 18 duizend nieuwe WW-uitkeringen bij en zijn er 22 duizend beëindigd. In nagenoeg alle sectoren nam het aantal lopende WW-uitkeringen af, met name in de sectoren horeca en catering (-9,0 procent) en bouw (-8,4 procent).

Het aantal lopende WW-uitkeringen vanuit het onderwijs nam juist toe (+9,8 procent), maar dat is gebruikelijk in het onderwijs en komt door het aflopen van tijdelijke arbeidscontracten aan het einde van het schooljaar.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.