CBS: minder bedrijfsinvesteringen, meer consumptie, minder vertrouwen
Bedrijven hebben in juli minder geïnvesteerd dan een jaar eerder, Nederlandse consumeerden meer in juli en het consumentenvertrouwen is naar een dieptepunt gezakt.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag in verschillende berichten. Bedrijven staken vooral minder geld in auto's en infrastructuur. Deze maand zijn de omstandigheden voor investeringen volgens ondernemers verslechterd. De investeringen krompen in juli met 2,5 procent op jaarbasis. Niet alle investeringen van het bedrijfsleven daalden. Zo ging er meer geld naar gebouwen.
Ondernemers gaven in een peiling van het CBS aan dat de tijden nu slechter zijn geworden voor het doen van nieuwe investeringen. Dat komt onder andere doordat ze negatiever zijn geworden over de goederenexport. Ook de stijging van de rente maakt investeren in kapitaalgoederen minder gunstig.
Consumentenvertrouwen
Het consumentenvertrouwen is deze maand met vijf punten gedaald tot een dieptepunt van min 59. Onder andere over de eigen financiële situatie bestaan veel zorgen. De nieuwe meting duikt diep onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Dat staat op min 9.
Bijna de helft van de respondenten in het onderzoek van het CBS verwacht de komende twaalf maanden geen geld opzij te kunnen leggen. Daarnaast was de bereidheid om aankopen te doen nog nooit zo laag als deze maand.
Consumenten waren ook pessimistisch over de economie, waarbij ze zowel over de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden negatief oordelen. Sinds het begin van de metingen in 1986 waren Nederlanders niet zo somber over de economie.
Nederland heeft net als veel andere landen te maken met erg hoge inflatie. Vooral de energieprijzen zijn gestegen, waardoor er veel zorgen zijn over de betaalbaarheid van de elektriciteits- en gasrekening. Dit was dan ook een groot thema op Prinsjesdag. Het kabinet kondigde maatregelen ter waarde van miljarden euro's aan om de koopkracht te stutten, waaronder een prijsplafond voor elektriciteit en gas.
Consumptie
Nederlanders hebben in juli wel 6,2 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat extra geld ging vooral naar diensten, zoals restaurantbezoek, de kapper of een internetabonnement. Ook kochten consumenten meer kleding en schoenen.
Het statistiekbureau wijst erop dat in juli 2021 weer enkele coronamaatregelen van kracht waren. Zo dwong een snelle toename van het aantal besmettingen de overheid om de openingstijden in de horeca te beperken. Ook waren vaste zitplaatsen in cafés, restaurants en op evenementen verplicht en gingen nachtclubs opnieuw dicht.
In supermarkten of speciaalzaken voor eten of drinken gaven Nederlanders minder uit. Gecorrigeerd voor de sterke prijsstijgingen daalden de uitgaven aan voedingsmiddelen, drank of tabak met bijna 1 procent. Consumenten kochten ook minder benzine of diesel. Daarnaast deden ze minder grote aankopen, zoals auto's of nieuw meubilair.
Bron: CBS/ANP
Gerelateerd

Vertrouwen in economie EU stijgt opnieuw, Nederland blijft achter
Het vertrouwen in de economie van de Europese Unie is voor de derde maand op rij gestegen. Vooral op het gebied van werkgelegenheid, uitgaven in winkels en de industrie...

Consumentenvertrouwen krabbelt verder op ondanks inflatie
Het vertrouwen van consumenten krabbelde deze maand opnieuw iets verder op, ondanks dat de inflatie nog steeds hoog is en de vooruitzichten voor de koopkracht niet...

EY-index: Consumenten optimistisch ondanks financiële uitdagingen
Stijgende kosten, politieke onzekerheid en een laag vertrouwen in de economie leiden ertoe dat consumenten hun uitgaven kritisch evalueren. Toch zijn ze optimistisch...

PwC Survey: ceo's bezorgd over toekomst eigen organisatie
Als er de komende tien jaar geen veranderingen aan hun organisatie worden doorgevoerd, is deze niet meer levensvatbaar, meent veertig procent van de ceo's wereldwijd....

IMF waarschuwt voor gevolgen economische versnippering van wereld
Deglobalisering, oftewel economische versnippering van de wereld, kan een grote klap betekenen voor de wereldeconomie. In een ernstig scenario zou dit wereldwijd...