Nieuws

CBS: minder bedrijfsinvesteringen, meer consumptie, minder vertrouwen

Bedrijven hebben in juli minder geïnvesteerd dan een jaar eerder, Nederlandse consumeerden meer in juli en het consumentenvertrouwen is naar een dieptepunt gezakt.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag in verschillende berichten. Bedrijven staken vooral minder geld in auto's en infrastructuur. Deze maand zijn de omstandigheden voor investeringen volgens ondernemers verslechterd. De investeringen krompen in juli met 2,5 procent op jaarbasis. Niet alle investeringen van het bedrijfsleven daalden. Zo ging er meer geld naar gebouwen.

Ondernemers gaven in een peiling van het CBS aan dat de tijden nu slechter zijn geworden voor het doen van nieuwe investeringen. Dat komt onder andere doordat ze negatiever zijn geworden over de goederenexport. Ook de stijging van de rente maakt investeren in kapitaalgoederen minder gunstig.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen is deze maand met vijf punten gedaald tot een dieptepunt van min 59. Onder andere over de eigen financiële situatie bestaan veel zorgen. De nieuwe meting duikt diep onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Dat staat op min 9.

Bijna de helft van de respondenten in het onderzoek van het CBS verwacht de komende twaalf maanden geen geld opzij te kunnen leggen. Daarnaast was de bereidheid om aankopen te doen nog nooit zo laag als deze maand.

Consumenten waren ook pessimistisch over de economie, waarbij ze zowel over de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden negatief oordelen. Sinds het begin van de metingen in 1986 waren Nederlanders niet zo somber over de economie.

Nederland heeft net als veel andere landen te maken met erg hoge inflatie. Vooral de energieprijzen zijn gestegen, waardoor er veel zorgen zijn over de betaalbaarheid van de elektriciteits- en gasrekening. Dit was dan ook een groot thema op Prinsjesdag. Het kabinet kondigde maatregelen ter waarde van miljarden euro's aan om de koopkracht te stutten, waaronder een prijsplafond voor elektriciteit en gas.

Consumptie

Nederlanders hebben in juli wel 6,2 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat extra geld ging vooral naar diensten, zoals restaurantbezoek, de kapper of een internetabonnement. Ook kochten consumenten meer kleding en schoenen.

Het statistiekbureau wijst erop dat in juli 2021 weer enkele coronamaatregelen van kracht waren. Zo dwong een snelle toename van het aantal besmettingen de overheid om de openingstijden in de horeca te beperken. Ook waren vaste zitplaatsen in cafés, restaurants en op evenementen verplicht en gingen nachtclubs opnieuw dicht.

In supermarkten of speciaalzaken voor eten of drinken gaven Nederlanders minder uit. Gecorrigeerd voor de sterke prijsstijgingen daalden de uitgaven aan voedingsmiddelen, drank of tabak met bijna 1 procent. Consumenten kochten ook minder benzine of diesel. Daarnaast deden ze minder grote aankopen, zoals auto's of nieuw meubilair.

Bron: CBS/ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.