Nieuws

Fiscaal surfen - Week 37

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingplan

Prinsjesdag 2022: overige verwachte maatregelen
Het pakket Belastingplan 2023 zal naar verwachting ook de Overbruggingswet box 3 bevatten en wijzigingen op het gebied van de invordering en de accijns.
(Bron: Taxence)

Loonbelasting en sociale verzekering

Indexatie onbelaste thuiswerkkostenvergoeding
Per 1 januari 2023 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding geïndexeerd. Naar verwachting wordt de vergoeding, na indexatie, vastgesteld op 2,13 euro.
(Bron: PwC)

Box 2

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap ongewijzigd aan
Op 13 september 2022 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap ongewijzigd aangenomen. De voorgestelde moties en amendementen zijn verworpen.
(Bron: Meijburg & Co)

GroenLinks en PvdA vergelijken appels met peren
De Tweede Kamerleden Maatoug, Van der Lee (beiden GroenLinks) en Nijboer (PvdA) hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend voor het vervangen van het box 2-tarief door een progressief tarief en een drastische aanpassing in de fiscale regelingen rondom bedrijfsopvolging. Het Register Belastingadviseurs (RB) heeft er begrip voor dat de initiatiefwetsindieners de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) niet onbegrensd willen laten, maar met dit voorstel zal de mkb'er het kind van de rekening zijn.
(Bron: RB)

Btw

Teruggaaf btw uit VK? Uiterlijk tot en met 31 december 2022!
Vanaf 1 januari 2021 is de Brexit een feit en maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de Europese Unie. Dit heeft ook gevolgen voor manier waarop de btw die na de Brexit is betaald in het Verenigd Koninkrijk moet worden teruggevraagd.
(Bron: BDO)

Welke btw is voor een holding aftrekbaar? En welke niet?
Het is niet ongebruikelijk dat een holding kosten maakt die (mede) worden gebruikt voor de activiteiten van dochterondernemingen. Maar wat nu als een holding, die kwalificeert als btw-ondernemer, diensten van derden afneemt en deze inbrengt in het kapitaal van een dochteronderneming? Heeft deze holding dan recht op btw-aftrek voor deze kosten?
(Bron: BDO)

WBSO

Bedrijfsleven investeerde met subsidie 7,8 miljard in innovatie
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vorig jaar 1,4 miljard euro aan subsidies uitgekeerd voor innovatieplannen van meer dan 20.000 bedrijven. De plannen zijn samen goed voor een recordbedrag van 7,8 miljard euro aan investeringen.

Belastingdienst

Belastingdienst, wees transparant over fiscale regels
De Belastingdienst houdt intern beleid over de uitleg van belastingwetten buiten de openbaarheid. Daar moet een einde aan komen, schrijft Martijn Nouwen.
(Bron: NRC)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.