Nieuws

Fiscaal surfen - Week 38

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingplan

Belastingplan 2023: belasting op arbeid en vermogen meer in balans
In het pakket Belastingplan 2023, dat het kabinet heeft aangeboden aan de Tweede Kamer, is een belangrijk deel van de ondersteuning van de koopkracht (ruim 17 miljard euro) opgenomen. Tegelijkertijd moet met dit pakket werken lonender worden, door de lasten op arbeid en de lasten op vermogen meer in balans te brengen.

Prinsjesdagspecial 2022
Het Belastingplan 2023 draait voornamelijk om het ondersteunen van de koopkracht (ruim € 17 miljard, nog zonder de kosten van het 'prijsplafond' voor energie). Logisch, aangezien de inflatie in decennia niet zo hoog geweest is. Hieronder de maatregelen, die mede zijn bedoeld om belastingplichtigen tegemoet te komen.

Het mkb krijgt de rekening van de energiecrisis gepresenteerd
Na de coronapandemie heeft Nederland nu te maken met hoge energiekosten, stijgende prijzen voor grondstoffen en stijgende loonkosten. Uit de belastingplannen voor 2023 blijkt dat vooral het mkb de fiscale rekening gepresenteerd krijgt voor de koopkrachtreparaties.
(Bron: RB)

Minimumloon

Minimumloon in één keer met 10,15% omhoog
Het kabinet wil werken lonender maken en voert voor het eerst sinds de invoering in 1969 een extra verhoging door van het minimumloon. Daardoor gaat het minimumloon op 1 januari 2023, in tegenstelling tot het eerdere voornemen, in één keer omhoog met 10,15%.
(Bron: Rijksoverheid)

Auto van de zaak

Leaseauto mogelijk al vanaf 2024 verplicht emissievrij
Klimaat- en energieminister Rob Jetten wil graag dat nieuwe zakenauto's, zoals leaseauto's, al vanaf 2024 geen CO2 meer uitstoten. Dat staat in de concept-Klimaatnota die de minister aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Zakelijke rijders vinden het geen goed plan.

WBSO

Grondslagen WBSO wijzigen in 2023 niet
Minister Adriaansens (EZK) heeft op Prinsjesdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de grondslagen van de WBSO in 2023 gelijk zijn aan die van 2022. Wel zijn de verwachtingen dat in 2024 en later minder ondernemers een beroep kunnen doen op het budget.
(Bron: Taxence)

Bedrijfsopvolgingsregeling

Helft experts vindt fiscaal voordeel bedrijfsopvolging te ruim
Bijna de helft van de notarissen, fiscaal adviseurs en juristen vindt dat personen die een bedrijf erven of als schenking krijgen te ruim bevoordeeld worden door de fiscus. Zij hoeven dankzij de bedrijfsopvolgingsregeling veel minder belasting te betalen zolang ze het bedrijf voortzetten.

Btw

Vraag buitenlandse btw 2021 vóór 1 oktober terug
Ondernemers die in 2021 btw hebben betaald in een ander EU-land, kunnen uiterlijk op 30 september 2022 hun btw terugvragen. Dat meldt de Belastingdienst.
(Bron: TaxLive)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.