Nieuws

Grootste vermogensbeheerder Europa wil aandelenposities afbouwen

De grootste vermogensbeheerder van Europa zegt dat de tijd rijp is om aandelenposities af te bouwen. In plaats daarvan zouden meer defensieve posities ingenomen worden.

Dan gaat het bijvoorbeeld om staatsobligaties die "het bekijken waard zijn", aldus kenners van Amundi, dat ongeveer 2 biljoen euro aan activa beheert. Volgens de vermogensbeheerder, dat met zijn hoofdkantoor zetelt in Parijs, nemen macro-economische risico's alleen maar toe. Ook staan winsten onder druk. Amundi wijst daarbij ook op het aanscherpen van het monetaire beleid door centrale banken. De oproep van de Fransen sluit aan bij die van sectorgenoten als BlackRock en Morgan Stanley die met een soortelijke boodschap kwamen.

"Het is tijd om defensiever te worden", zei Vincent Mortier, directeur investeringen van Amundi in een boodschap aan investeerders. "Hoewel een wereldwijde recessie kan worden vermeden, zijn er na de recente opmars geen elementen die een positieve houding op de aandelenmarkten ondersteunen, terwijl de risico's toenemen."

De boodschap van Amundi komt op het moment dat de wereldeconomie wordt geconfronteerd met recessierisico's. Zo wordt Europa getroffen door een energiecrisis en kampt het continent met sterk oplopende kosten voor levensonderhoud. Verder hapert de economische groei in China door een afgenomen mondiale vraag en lokale coronamaatregelen.

Daarbij kiezen steeds meer centrale banken ervoor de rentes te verhogen om de inflatie in te dammen. Dat dit de economische groei raakt nemen ze daarbij voor lief. "Met krimpende marges, uitgeknepen consumenten en een vertraagde economische activiteit, is er een grens aan hoeveel prijszettingsvermogen en omzetgroei bedrijven kunnen leveren," schreef Mortier. Hij sprak verder zijn voorkeur uit voor Amerikaanse aandelen, omdat die markt veerkrachtiger is dan de Europese.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.