Nieuws

Helft Nederlandse beroepsbevolking werkt in deeltijd

Krap de helft van de Nederlandse beroepsbevolking werkt in deeltijd. Vooral vrouwen werken vaak minder dan 35 uur. Agrariërs en managers werken vaak meer dan 40 uur per week.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2021. De werkzame beroepsbevolking tussen de vijftien en 75 jaar bestond vorig jaar uit 9,3 miljoen mensen. Van hen werkte 48 procent in deeltijd. Ruim een kwart van de mannen (28 procent) werkt wekelijks minder dan 35 uur. Bij vrouwen gaat het om zeventig procent die in deeltijd werkt.

Het CBS benadrukt dat er op het gebied van deeltijdwerk in de laatste jaren weinig is veranderd. Onder andere in de zorg, het onderwijs en de dienstverlening lag het percentage deeltijdwerkers vorig jaar het hoogst. Ook in 2013 werd in die beroepsgroepen het vaakst in deeltijd gewerkt. Het totale percentage deeltijdwerkers lag toen met 47 procent iets lager dan nu.

Meer dan veertig uur

Bij managers in de ict is slechts drie procent parttimer. Bij deze beroepsgroep werd het vaakst fulltime gewerkt. Verder meldt het CBS dat agrariërs het vaakst meer dan veertig uur per week werken. Dan gaat het vaak om zelfstandig ondernemers. Ook managers werken vaak meer dan veertig uur, net als onder meer technici, juristen, ict’ers en bedrijfseconomisch en administratief personeel.

De cijfers van het CBS volgen kort op een oproep van ondernemersorganisaties om meer uren te werken, om zo de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en de werkdruk te verminderen. Daarnaast zorgen extra uren voor meer inkomsten, waarmee de koopkracht van huishoudens vooruit kan gaan. Vakbonden pleiten vooral voor hogere lonen om de koopkracht te verbeteren.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.