Nieuws

Helft zzp'ers heeft zorgen over financiële situatie door inflatie

Van de zzp'ers in Nederland maakt momenteel 55 procent zich zorgen over het genereren van voldoende inkomsten op lange termijn. Ook maakt 53 procent zich zorgen over de impact van inflatie op de bedrijfsresultaten.

Dat blijkt uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van verzekeraar Interpolis. Ten opzichte van februari dit jaar ervaart een groeiende groep zelfstandigen wanbetalingen van opdrachtgevers. Een derde van de zzp'ers heeft hun tarieven verhoogd omdat de inflatie wordt doorberekend. Een kwart geeft aan dat hun prijzen zijn gestegen door de stijgende grondstofprijzen.

Interpolis noemt het "verontrustend" dat een groeiende groep te maken heeft met wanbetalingen van opdrachtgevers. Inmiddels gaat het om veertien procent van de zzp'ers. Zelfstandigen zijn erg afhankelijk van andere partijen, zoals leveranciers en groothandelaren in de keten, aldus de verzekeraar. 

Zet afspraken op papier

Om te voorkomen dat zelfstandigen steeds vaker te maken krijgen met wanbetalingen, adviseert Interpolis om afspraken altijd vast te leggen, zoals rondom niet tijdig betalen van facturen als zij een opdracht aannemen.

Daarnaast adviseert de verzekeraar zzp'ers om vanaf het aangaan van een overeenkomst transparant te zijn over hoe hun tarieven tot stand komen, bijvoorbeeld door hoge energieprijzen en dure grondstoffen. Dat maakt het voor opdrachtgevers en afnemers inzichtelijk waarom prijzen of tarieven toegenomen zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.