Nieuws

Stagnatie economie kan groei hotelmarkt vertragen

Het herstel van de Nederlandse hotelmarkt na de coronacrisis dreigt volgend jaar te vertragen. Sinds het einde van de laatste lockdown trok de markt weer aan, maar in 2023 zullen de wereldwijde economische problemen de hotelmarkt parten spelen.

Dat verwacht adviesbureau Horwath HTL in zijn jaarlijkse Hosta-rapport. Voor het rapport heeft het bureau circa vierhonderd drie-, vier- en vijfsterrenhotels onderzocht. Evenals andere sectoren kampt ook de hotelbranche met de gevolgen van inflatie, hogere energiekosten en personeelstekorten. Het rapport verwacht dat de inflatie volgend jaar afneemt, maar dat de economische groei stagneert.

Dit jaar laat de Nederlandse hotelmarkt juist nog een sterke groei zien. Volgens de onderzoekers kan de landelijke bezettingsgraad dit jaar uitkomen op ongeveer 62 procent, mocht de groei doorzetten. Met een gemiddelde kamerprijs van zo'n 125 euro kan de omzet per kamer daarmee op het dubbele uitkomen van het niveau van vorig jaar. Toch is dat nog altijd onder het niveau van voor de coronacrisis.

Duurdere kamers

Mocht de economie in de tweede helft van 2023 weer aantrekken, dan wordt voor 2024 weer rekening gehouden met een sterk herstel van de hotelmarkt. Naar verwachting kan de landelijke bezettingsgraad in 2025 uitkomen op het niveau van voor de coronacrisis. Toen was gemiddeld 78 procent van de hotelkamers bezet. Door de inflatie zal de gemiddelde kamerprijs met 142 euro dan 18 procent hoger liggen dan in 2019.

Het Hosta-rapport geeft de resultaten weer van de hotellerie in Nederland, België en Luxemburg.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.