Nieuws

Afzetprijzen industrie stijgen ruim 14 procent in december

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in december ruim 14 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Hoewel de prijsstijging voor de zesde maand op rij is afgevlakt, blijft de toename van de afzetprijzen met 14,2 procent "ongekend groot".

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In november waren de prijzen nog dik 17 procent hoger dan een jaar eerder.

De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

In vrijwel alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in december hoger dan een jaar eerder. Vooral in de aardolie-industrie en de chemie is het prijsniveau flink omhooggegaan. In de eerstgenoemde branche lag het prijsniveau 27,1 procent hoger dan een jaar terug en in de chemie stegen de prijzen met ruim 10 procent. Dat komt omdat de afzetprijzen van de industrie nauw samenhangen met de olieprijzen, die flink zijn gestegen. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in december zo'n 77 euro. Dat was bijna 17 procent meer dan een jaar eerder.

Vertrouwen ondernemers

De stemming onder ondernemers in de industrie is in januari opnieuw een fractie positiever dan een maand eerder. Dat komt vooral doordat ondernemers wat positiever waren over hun orderpositie.

Het producentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (-28,7) genoteerd. Verder was hun oordeel over de voorraden gereed product wat minder negatief. Over de verwachte productie waren producenten nagenoeg even positief als een maand eerder.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren positief. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht had de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet.

Een deelindicator was echter negatief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.