Nieuws

CBS: stijging cao-lonen, toch historisch koopkrachtverlies

Nederlanders gingen er niet eerder zo veel op achteruit als in 2022. Weliswaar stegen de cao-lonen het hardst sinds 2008, de inflatie steeg veel harder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat daarbij opmerkt dat het verschil tussen de loonontwikkeling en de inflatie niet eerder zo groot was.

De cao-lonen in Nederland stegen in 2022 met 3,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het laatste kwartaal van het jaar namen de lonen op jaarbasis met 3,6 procent toe, de grootste stijging in twintig jaar. Maar de consumentenprijzen stegen nog sterker, ziet het CBS. Op basis van de eerste elf maanden van 2022 gemiddeld met zo'n 10 procent. Daardoor gingen Nederlanders er per saldo, ondanks een salarisverhoging, ongeveer 6 procent op achteruit, berekende het CBS.

Het CBS begon met het publiceren over cao-loonontwikkeling in 1973. Sindsdien is het verschil tussen de inflatie en die ontwikkeling niet eerder zo groot geweest. Dinsdag publiceert het statistiekbureau de meest recente inflatiecijfers van december.

Volgens het CBS vallen ongeveer acht op de tien werknemers onder een cao en ontvangen die op basis daarvan hun salaris. De sectoren waarin het salaris het meest steeg, zijn het onderwijs en vervoer en opslag, met respectievelijk 5,2 en 4,6 procent. In de landbouw, bosbouw en visserij stegen de cao-lonen het minst, met 2 procent.

Onaanvaardbaar

Vakbond CNV noemt het "volstrekt onaanvaardbaar" dat steeds meer werkenden in de financiële problemen komen door de "gebrekkige" loonstijging. "CNV gaat daarom in 2023 stevig de cao-onderhandelingen in. Zeker nu de bedrijfswinsten in 2022 hoger zijn dan ooit", stelt de bond.

CNV noemt de stijging van de lonen met 3,2 procent vorig jaar schone schijn. "Dat is slechts 1 procent meer dan een jaar geleden. Kinderspel dus, zeker in een jaar waarin de inflatie gemiddeld ruim 10 procent was." Volgens de vakbond hebben vooral de middengroepen het nakijken.

CNV stelt ook dat de bedrijfswinsten vorig jaar hoger dan ooit waren, met in totaal 84,5 miljard euro. Dat is 9 miljard meer dan het jaar daarvoor. "Het is schandalig dat werkenden daar zo weinig van mee profiteren."

Volgens de bond heeft een kwart van alle werkenden steeds meer moeite om hun rekeningen te betalen. "Een hoger loon is geen extraatje meer maar bittere noodzaak."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.