Nieuws

Fiscaal surfen - Week 1

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Loonbelasting en sociale verzekering

ADP: werknemer houdt 3,7 procent meer over van modaal loon
Werknemers met een modaal loon houden komend jaar 3,7 procent meer over van hun salaris. Door aanpassingen in de belastingregels houden zij op hun brutosalaris van 3086 euro netto 91 euro per maand meer over, berekende loonstrookverwerker ADP.

Salariscriteria kennismigrantenregeling en 30%-regeling in 2023
De kennismigrantenregeling en de 30%-regeling kennen allebei een salarisnorm waaraan moet worden voldaan om van de regelingen gebruik te kunnen maken. Hoewel de salarisnormen op elkaar lijken, zijn er toch verschillen. Bovendien wijzigen de salarisnormen ieder jaar.
(Bron: BDO)

EIA en MIA\Vamil

Meer budget voor energiezuinig en milieuvriendelijk investeren in 2023
De mogelijkheden voor ondernemers om met fiscaal voordeel te investeren in energiezuinige technieken worden volgend jaar fors vergroot. Ook krijgen bedrijven meer mogelijkheden om te investeren in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor belastingvoordeel.

Landbouwnormen

'Landelijke Landbouwnormen 2022' beschikbaar
De 'Landelijke Landbouwnormen 2022' zijn beschikbaar. Hierin vindt u de normbedragen voor 2022 voor de meest gangbare kostenposten, en voor bepaalde bedrijfsmiddelen en voorraden voor agrarische bedrijven.
(Bron: Belastingdienst)

Belastingcontrole

Pakkans belastingfraude kleiner door minder handmatige controles Belastingdienst
De kans dat belastingfraudeurs worden gepakt is veel kleiner geworden. Door personeelstekort heeft de Belastingdienst te weinig mensen beschikbaar om aangiftes handmatig te controleren.

Willekeurig afschrijven

In 2023 kunt u willekeurig afschrijven, lees de voorwaarden
In 2023 mag op nieuwe aangewezen bedrijfsmiddelen maximaal 50 procent van de aanschaffings- of voortbrengingskosten willekeurig worden afgeschreven.
(Bron: PwC)

Oekraïne

Tijdelijk geen mrb en bpm voor ontheemden uit Oekraïne
Mensen die Oekraïne hebben verlaten vanwege de oorlog ('ontheemden'), hoeven tot en met 3 maart 2024 geen motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. Ook krijgen zij een vrijstelling van de belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm). Dat sluit aan bij de Europese vrijstellingsregeling van douanerechten.
(Bron: Belastingdienst)

Beconregeling

Nieuwe versie van brochure over uitstelregeling belastingconsulenten
De Belastingdienst heeft de nieuwe brochure 'Uitstelregeling belastingconsulenten 2022' gepubliceerd voor geregistreerde belastingadviseurs, die met de beconregeling aangiften van particulieren, ondernemers en ondernemingen verzorgen.
(Bron: TaxLive)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.