Nieuws

Fiscaal surfen - Week 4

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Renseigneringsplicht

Renseigneringsplicht uitbetaalde bedragen aan derden - uitstel op verzoek mogelijk
De renseigneringsplicht is per 1 januari 2022 uitgebreid. Bepaalde uitbetalingen in 2022 aan natuurlijke personen moeten voor 1 februari 2023 digitaal worden aangeleverd bij de Belastingdienst.
(Bron: NBA)

Zorgkoepels vragen staatssecretaris om zorg uit te zonderen van renseigneringsverplichting
De coalitie van koepel- en beroepsorganisaties in de zorg heeft Marnix van Rij, staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, deze week in een brief verzocht de zorg uit te zonderen van de renseigneringsverplichting, waardoor zorgaanbieders vóór 1 februari 2023 aan de Belastingdienst alle betalingen aan derden die daarover geen btw in rekening hebben gebracht, moeten melden.
(Bron: KNMT)

Box 3

Definitieve aanslagen inkomstenbelasting met box 3-heffing: maak bezwaar
Let op: Inmiddels is duidelijk dat de Belastingdienst weer definitieve aanslagen inkomstenbelasting vaststelt waarin box 3-inkomen is opgenomen. Dit betreft aanslagen over de jaren tot en met het belastingjaar 2021 en later dit jaar over het belastingjaar 2022.
(Bron: NBA)

Massaal bezwaar plus niet-bezwaarmakers box 3 officieel
Vandaag is de aanwijzing 'massaal bezwaar plus' gedaan voor de niet-bezwaarmakers in box 3 over de jaren 2017-2020. Door de publicatie van de aanwijzing in de Staatscourant is het besluit voor de procedure 'massaal bezwaar plus' officieel. Niet-bezwaarmakers met box 3 inkomen over de jaren 2017-2020 hoeven hierdoor geen actie te ondernemen.
(Bron: Ministerie van Financiën)

Papieren aangifte

Belastingdienst: 'Papieren aangifte blijft mogelijk'
Omdat niet alle ouderen voldoende digitaal vaardig zijn, blijft de papieren aangifte mogelijk.

Vennootschapsbelasting

Wijziging ambtshalve beleid voorheffingen vennootschapsbelasting
Op 18 januari 2023 is het Besluit Fiscaal Bestuursrecht gewijzigd. De inspecteur kan nu een voorheffingenbeschikking vennootschapsbelasting (Vpb) ambtshalve verhogen.
(Bron: Belastingdienst)

Formeel belastingrecht

Hoge Raad verduidelijkt voorwaarden ingebrekestelling
Een e-mailbericht waarin de belastingplichtige de hoop uitspreekt spoedig een beslissing te ontvangen, kan worden aangemerkt als een ingebrekestelling.
(Bron: Deloitte)

eHerkenning

Compensatie voor eHerkenning tot komst gratis publiek inlogmiddel
Er wordt een kosteloos publiek inlogmiddel ontwikkeld voor het inloggen op het portaal MijnBelastingdienst Zakelijk. Totdat dit middel beschikbaar is, is eHerkenning voor ondernemers en organisaties het enige inlogmiddel dat voldoet aan de Europeesrechtelijke vereisten en daarmee voldoende bescherming van persoonsgegevens biedt om aan de fiscale aangifteverplichtingen te kunnen voldoen.
(Bron: Taxence)

Loonbelasting en sociale verzekering

Belastingdienst publiceert brochures voor de loonadministratie 2023
De Belastingdienst heeft de 'Toelichting foutmeldingen werknemersgegevens bij de aangifte loonheffingen 1e halfjaar 2023' gepubliceerd met uitleg over fouten in de werknemersgegevens waarvoor de werkgever een foutenrapport kan ontvangen. Tevens is de 'Gegevensspecificaties aangifte loonheffingen 2023' gepubliceerd.
(Bron: TaxLive)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.