Nieuws

KVK: Nederland in een jaar ruim honderdduizend bedrijven rijker

Het aantal bedrijven in Nederland is afgelopen jaar opnieuw gegroeid. Volgens de Kamer van Koophandel (KVK) ging het aantal bedrijven van bijna 2,2 miljoen aan het begin van vorig jaar naar ruim 2,3 miljoen aan het einde van 2022.

Dat komt neer op een groei van 5,7 procent. De onderzoekers stellen dat het overgrote deel van deze groei voor rekening komt van zzp'ers.

Op 1 januari van dit jaar was 17 procent van de werkzame beroepsbevolking een zelfstandig ondernemer zonder personeel. Een decennium geleden was dat nog 10 procent. De werkzame bevolking nam in de afgelopen tien jaar met 14 procent toe. Het aantal zzp'ers ging in die periode met 84 procent omhoog naar meer dan 1,6 miljoen. Inmiddels is 70 procent van alle ondernemingen te typeren als zzp'er, aldus KVK.

Zuid-Holland meeste groei

De meeste ondernemers zijn te vinden in Zuid-Holland. Volgens KVK waren er op 1 januari van dit jaar ruim 443 duizend ondernemers woonachtig in die provincie. Zuid-Holland kende ook de sterkste groei qua ondernemers met 6,2 procent, gevolgd door Flevoland (plus 5,3 procent). De provincies Drenthe, Zeeland en Groningen kenden de kleinste groei met minder dan 3 procent.

Als wordt gekeken naar het aantal inwoners is Noord-Holland koploper qua aantal geregistreerde ondernemers. Daar zijn ruim 419 duizend ondernemers te vinden, oftewel 142 ondernemers per duizend inwoners. Zuid-Holland telt 117 ondernemers per duizend inwoners, zegt KVK.

KVK Bedrijvendynamiek Jaaroverzicht 2022

Bron: ANP/KVK

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.