Nieuws

Meer subsidie voor energiebesparing woningen en bedrijfspanden in 2023

Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is in 2023 een bedrag van € 350 miljoen beschikbaar voor verduurzaming van een bestaande woning of bedrijfspand. De mogelijkheden voor subsidie zijn verruimd.

De ISDE wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en loopt door tot 2030. Woningeigenaren, bedrijven, verenigingen en particuliere verhuurders komen in aanmerking voor de subsidieregeling.

Het budget van € 350 miljoen is een verhoging ten opzichte van vorig jaar. In 2022 bedroeg het initiële budget € 228 miljoen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de regeling uitvoert, zag het aantal ISDE-aanvragen in 2022 meer dan verdubbelen ten opzichte van 2021, tot in totaal ruim 100.000 aanvragen.

Eén maatregel al genoeg

Nieuw in 2023 is dat al voor één isolatiemaatregel subsidie kan worden aangevraagd in plaats van het minimum van twee maatregelen dat voorheen gold. Ook is er meer tijd voor het doen van een subsidieaanvraag.

Isolatiemaatregelen zijn onder meer dakisolatie, gevel-en spouwmuurisolatie, vloerisolatie en glasisolatie, maar ook een combinatie met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet is mogelijk. Subsidiebedragen en voorwaarden per maatregel zijn te vinden op de website van RVO.

Zakelijke markt

Naast het ISDE-budget van € 350 miljoen voor genoemde maatregelen en apparaten is ook een budget van € 30 miljoen beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen, specifiek bedoeld voor de zakelijke markt. Deze subsidie is tot eind 2023 aan te vragen.

Zakelijke gebruikers zijn onder meer bedrijven, woningcorporaties, verenigingen en particuliere verhuurders. Ook die komen in 2023 in aanmerking voor subsidie op warmtepompen en zonneboilers.

De subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en aansluiting op een warmtenet voor verenigingen van eigenaars (VvE’s) is per 1 januari 2023 overgegaan naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Voor zonnepanelen en kleine windturbines kunnen VvE’s nog wel terecht bij ISDE, net als bedrijven.

Aanvragen

Aanvragen van de ISDE-subsidie is voor particulieren mogelijk vanaf 24 januari 2023. Aanvragen voor de zakelijke markt (warmtepompen, zonneboilers, windturbines en zonnepanelen) zijn al mogelijk vanaf 2 januari 2023.

Op de website van de RVO wordt periodiek een overzicht gegeven van het aantal aanvragen en budget.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.