Nieuws

Minder nieuwe auto's verkocht in 2022, Nederlandse wagenpark is oud

Het aantal verkochte nieuwe personenauto's lag in 2022 lager dan in 2021. Ruim de helft van de elf miljoen personenauto's en bedrijfswagens in Nederland is meer dan tien jaar oud.

In totaal werden in het afgelopen jaar ruim 312.000 nieuwe auto's verkocht, 3,2 procent minder dan in 2021. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en dataspecialist RDC. In december lag het aantal verkochte nieuwe auto’s op bijna 31.000, dat is 12,3 procent minder dan in dezelfde maand het jaar ervoor.

De daling komt volgens de brancheorganisaties door leveringsproblemen als gevolg van wereldwijde tekorten aan computerchips en andere auto-onderdelen. Die zorgden eerder ook al voor leveringsachterstanden.

Voor komend jaar verwachten BOVAG en RAI Vereniging dat er juist meer nieuwe personenauto's verkocht gaan worden, zo'n 340.000. Dat komt doordat dealers eerder bestelde auto's kunnen gaan leveren omdat ook leveringen vanuit fabrikanten weer op gang komen, aldus de brancheorganisaties.

Kia meest verkochte merk

Volkswagen was het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2005 niet meer het meest verkochte automerk in Nederland. Die plek is overgenomen door Kia, dat in 2021 nog op de tweede plek stond. In totaal werden er van het Koreaanse automerk ruim 30.000 auto's verkocht, goed voor bijna tien procent marktaandeel.

Het meest verkochte model in 2022 was echter de 208 van Peugeot. Van dat type werden in 2022 bijna 10.000 auto's verkocht. De 208 is ook in een elektrische variant verkrijgbaar en daardoor ook geliefd op de zakelijke markt en als private lease auto.

Oud wagenpark

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) meldt tegelijk dat ruim de helft van de elf miljoen personenauto's en bedrijfswagens in Nederland meer dan tien jaar oud is. Daarmee heeft Nederland een van de oudste wagenparken in Europa.

In Nederland rijden momenteel 11.042.678 personenauto's en lichte bedrijfswagens (tot 3.500 kg) rond. Het gros daarvan rijdt nog op benzine (7.848.720) of diesel (1.978.314). Maar liefst 5.129.199 personenauto's en 409.621 bedrijfswagens zijn meer dan tien jaar oud.

Elektrisch rijden

In de categorie ouder dan tien jaar rijden nog 2.976 elektrische personenauto's rond en 403 elektrische bedrijfswagens. "Dat valt in het niet bij de aantallen verbrandingsmotoren in die leeftijdsgroep die nog in gebruik zijn", aldus de RDW.

Nederland telt in totaal 343.677 elektrische personenauto's en lichte bedrijfswagens. Dat is nog bescheiden, maar ook de RDW ziet dat elektrisch rijden aan een opmars bezig is. Het aantal benzineauto's bedraagt momenteel ruim 7,8 miljoen. Hoewel diesels de afgelopen jaren minder populair zijn geworden, rijden er nog altijd bijna twee miljoen rond in ons land.

Flevoland telt de meeste volledig elektrisch aangedreven auto's, met een aandeel van 11,5 procent. Van de personenauto’s jonger dan vijf jaar is in Flevoland zelfs 20,9 procent elektrisch. Limburg blijft volgens de RDW met 7,3 procent flink achter.

Jonge elektrische bedrijfswagens rijden relatief het meeste rond in Noord-Holland en Utrecht, al gaat het daar ook nog maar om ruim vijf procent van het totaal aantal lichte bedrijfswagens.

Bron: ANP/BOVAG/RDW

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.