Nieuws

Onderzoek: winkelleegstand afgenomen, laagste niveau in tien jaar

Het aantal leegstaande winkelpanden is vorig jaar gedaald naar het laagste niveau in tien jaar.

Dat meldt marktonderzoeker Locatus, dat juist meer leegstand had verwacht als gevolg van onder meer personeelstekorten en de opgelopen inflatie. Vooral de horeca leverde ruimte in, de speelgoedbranche breidde juist uit. Directeur onderzoek bij Locatus Gertjan Slob denkt wel "dat de bodem bereikt is".

De winkelleegstand nam af met ruim zeventienhonderd panden, van 14.482 lege winkels aan het begin van 2022 tot 12.722 aan het einde van het jaar. Daarmee staat zes procent van de winkelpanden nu leeg, volgens Locatus. Dat is volgens het onderzoeksbureau hetzelfde niveau als aan het begin van 2011.

"Jarenlang hebben veel mensen veel online gekocht, maar daar zit een max aan. Mensen zullen voor een deel van hun aankopen naar de winkel blijven gaan", legt Slob uit. Volgens hem speelt daarin ook mee dat het retourbeleid van veel webshops is veranderd. Zo moeten klanten steeds vaker betalen om hun bestelde artikelen te retourneren. In de winkel kan dat kosteloos.

Andere functie

Maar de reden dat de leegstand is afgenomen, schrijft Locatus ook toe aan het feit dat veel winkelpanden vorig jaar een andere functie hebben gekregen. In totaal kwamen er 4.900 nieuwe retailpanden bij, maar het aantal panden dat een andere functie kreeg lag op zo'n 8.600. Daardoor nam het aantal panden met een retailfunctie per saldo af van bijna 216 duizend naar zo'n 212 duizend. Locatus ziet dat veel van de voormalige winkelpanden worden omgebouwd tot woningen. 

De branche die in 2022 volgens Locatus de meeste leegstand veroorzaakte, is de horeca. Met name lunchrooms en restaurants moesten de deuren van hun panden sluiten. Speelgoedwinkels lieten juist een herstel zien, na jaren van krimp voor wat betreft het aantal winkels. 

Waarschijnlijk zal de leegstand nog iets verder afnemen, maar er zit ook een bodem aan, meent Slob. "In een gezonde markt staat zo'n vier tot vijf procent van de panden leeg. Dat komt omdat er altijd wel wat verschuivingen zijn, naast plekken die niet langer interessant zijn voor ondernemers. De leegstand zal dus niet heel veel lager uitkomen." Maar aan een concrete voorspelling wil Slob zich niet wagen. "Daarvoor was de afgelopen tijd veel te onvoorspelbaar, met bijvoorbeeld de coronacrisis en de opgelopen inflatie."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.