UWV: werknemers wisselen sinds corona vaker van baan
In Nederland wisselen sinds de coronapandemie meer mensen van baan. Ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal baanwisselaars verdubbeld.
In het derde kwartaal van 2022 had 5,3 procent van de werknemers een nieuwe werkgever, in vergelijking met het kwartaal ervoor. Dat zijn ruim vierhonderdduizend baanwisselaars, een kwart meer dan kort voor de pandemie, zo meldt het UWV.
In het afgelopen jaar wisselden in totaal bijna anderhalf miljoen mensen van werkgever. Dat is circa één op de vijf werknemers in Nederland. Werknemers met een flexibel contract wisselden veel vaker van baan dan werknemers met een vast contract.
Ook kozen meer mensen voor een leven als zelfstandige, wat een andere manier is om een (financiële) stap vooruit te zetten. In de afgelopen twee jaar steeg het totaal aantal zzp’ers met veertien procent, met name in de zorg, technische en ICT-beroepen.
Work-life balance
Het UWV maakt een vergelijking met de VS, waarin de coronaperiode ook resulteerde in veel mensen die voor ander werk kozen. Volgens de uitkeringsorganisatie had dat daar vooral te maken met de behoefte aan een betere work-life balance.
Maar volgens internationaal arbeidsmarktadviseur Michel van Smoorenburg is die balans in ons land beter dan in Amerika. “We zijn kampioen deeltijdwerk en er is geen land in Europa waar zo vaak vanuit huis wordt gewerkt. In Nederland ligt de verklaring voor de vele baanwisselingen daarom vooral bij de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt.”
Krapte
Net als VS behoort Nederland tot de landen met de hoogste arbeidsmarktkrapte, die sinds corona ook enorm is toegenomen. Volgens Van Smoorenburg vindt ook in Nederland een Great Resignation plaats. "In een krappe arbeidsmarkt wisselen werknemers sneller van baan. De risico’s zijn dan bij een overstap minder dan bij een overstap in een ruime arbeidsmarkt.”
Werknemers wegen voor- en nadelen van een overstap af en kijken daarbij naar zaken als hoger loon, meer ontwikkelingsmogelijkheden of andere gunstige arbeidsvoorwaarden. “Door de hoge inflatie kijken mensen scherper naar het salaris”, aldus Van Smoorenburg.
Bron: UWV
Gerelateerd

Werkgevers: 'Verzuimcijfers dalen, maar denk aan preventie en verzuimbeleid'
Het ziekteverzuim is voor het derde kwartaal op rij gedaald, maar is nog steeds hoger dan normaal. In combinatie met de krappe arbeidsmarkt is de inzet op preventie...

Minister vindt loonkloof onacceptabel en wil snel met wet komen
Het is onacceptabel dat vrouwen in Nederland voor vergelijkbaar werk nog steeds minder verdienen dan mannen.

Werkgevers: lonen niet meer zo hard omhoog
Werknemers zullen hun lonen niet meer overal zo hard zien stijgen als het afgelopen jaar, als het aan werkgevers ligt. Gemiddeld stegen cao-lonen in 2023 met ruim...

Salaris blijft doorslaggevende factor op krappe arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt blijft aanhoudend krap en het aantrekken en behouden van talent is voor veel bedrijven nog steeds een grote uitdaging. Een goed salarisvoorstel blijkt...

CBS: Werkloosheid licht afgenomen
De werkloosheid in Nederland is in oktober licht afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Hiermee heeft de lichte toename van de werkloosheid in het afgelopen...