Nieuws

'Zzp'ers verhogen tarieven niet genoeg'

Zzp'ers hebben de prijzen voor diensten en goederen het afgelopen jaar gemiddeld minder verhoogd dan de inflatie.

Dat blijkt uit onderzoek onder 12 duizend Nederlandse zzp'ers, uitgevoerd door boekhoudplatform Tellow. De gemiddelde prijzen die zzp'ers rekenden in 2021 gingen 7,3 procent omhoog in 2022, terwijl uit de cijfers van het CBS blijkt dat goederen en diensten in Nederland gemiddeld 11,6 procent duurder zijn geworden. Dat betekent dat de tarieven van zzp'ers ruim 4 procent achterblijven op de inflatie. In 2023 verwachten economen verdere prijsstijgingen, maar wel minder dan vorig jaar. Zonder verdere prijsverhogingen zal de winst voor zzp’ers verder afnemen.

"De inflatie blijft vooral hoog vanwege de hoge energieprijzen. Deze kosten worden doorberekend aan zzp'ers door hun leveranciers. Daarnaast zijn zzp'ers ook consumenten die te maken hebben met de hogere prijzen", zegt Thomas Vles, ceo van Tellow. "Om te voorkomen dat deze belangrijke groep ondernemers niet dubbel geraakt wordt, is het belangrijk dat ze hun prijzen verhogen in lijn met de inflatie. Wij vermoeden dat ze het vanwege de economische onzekerheid nu niet durven."

Het moederbedrijf van Tellow, Ageras, heeft het onderzoek ook uitgevoerd in andere Europese landen bij ruim 100 duizend bedrijven. De trend van het achterblijven van prijzen op de inflatie is volgens Ageras een fenomeen dat zich in heel Europa afspeelt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.