Nieuws

Fiscaal surfen - Week 39

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingdienst

Fiscus beslist meestal te laat op verzoek tot inzage gegevens
Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt worden. De wettelijke termijn daarvoor wordt in vier op de vijf gevallen niet gehaald.

Aandeleninkopen

Van Rij: aandeleninkopen drogen op als ze worden belast
Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) denkt niet dat het belasten van aandeleninkopen door beursgenoteerde ondernemingen de staatskas veel zal opleveren. Hij verwacht dat bedrijven andere manieren zullen zoeken om geld terug te geven aan hun aandeelhouders, als het huidige fiscale voordeel op deze vorm komt te vervallen.

Box 3

Belastingdienst treft voorbereidingen arrest HR box 3
Staatssecretaris Van Rij informeert de Tweede Kamer over voorbereidingen door de Belastingdienst op een arrest van de Hoge Raad over box 3. Daarnaast geeft de brief informatie over een onderzoek naar een meerjarige tegenbewijsregeling.
(Bron: Taxence)

Koopkracht

Verhoging minimumloon en lage brandstofaccijns op losse schroeven
Het demissionaire kabinet zet grote vraagtekens bij het verhogen van het minimumloon, het laag houden van de brandstofaccijns en het verlagen van de energiebelasting. Veel van de plannen van de Tweede Kamer om voor 4,2 miljard euro de koopkracht van mensen te verbeteren blijken volgens het ministerie van Financiƫn wankel of onduidelijk te zijn.
(Bron: NOS)

Tax Control Framework

Belastingdienst update 'Good Practices Fiscale beheersing'
'Good Practices fiscale beheersing' zijn een belangrijk onderdeel van de Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen en lichten het Tax Control Framework toe.
(Bron: PwC)

Besluiten

Besluit van 20 september 2023 tot inwerkingtreding van artikel V, onderdelen A en B, van de Fiscale vereenvoudigingswet 2017 en artikel IX van Overige fiscale maatregelen 2018

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.